Promocija ženskog preduzetništva u jugoistočnoj Srbiji

Promocija ženskog preduzetništva u jugoistočnoj Srbiji

                  logo-upz

septembar 2014 – jun 2015

Udruženje poslovnih žena Srbije će nastaviti sa radom na širenju mreže udruženja preduzetnica i sarađivaće sa grupom preduzetnica iz Vranja kako bi pružilo podršku osnivanju lokalnog Udruženja poslovnih žena.

Novoosnovano udruženje će obuhvatiti žene iz nekoliko opština južne Srbije: Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište. Ova inicijativa, pored podsticanja žena da se bave preduzetništvom, teži i ka pružanju mogućnosti za samozapošljavanje u ovom ekonomski nerazvijenom regionu.

UPŽ Srbije će sa ženama u Vranju raditi na razvijanju strateškog plana za osnivanje i registraciju nove organizacije civilnog društva, kao i na pojačavanju njihovih tehničkih i upravljačkih kapaciteta.

Projekat će se realizovati kroz radionice, mentorstvo i konsultantske aktivnosti u cilju osnivanja mreže preduzetnica u Pčinjskom okrugu.

Projektni ciljevi su:

  • Ojačavanje preduzetničkog potencijala žena u ovom regionu
  • Povećavanje vidljivosti doprinosa žena lokalnom ekonomskom razvoju
  • Umrežavanje sa preduzetnicama na nacionalnom nivou
  • Promena rodnih stereotipa u društvu i ekonomiji
  • Razvoj i jačanje multikulturalizma u jugoistočnoj Srbiji
  • Jačanje partnerstva sa agencijama iz javnog sektora posvećenim MSP, rodnoj ravnopravnosti, kao i pitanjima vezanim za zapošljavanje.

Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i predstavlja nastavak uspešne saradnje na projektima sa Udruženjem poslovnih žena Srbije.