Preradom metala rukovodi žena

Preradom metala rukovodi žena

Crteže za metalske elemente vlasnica firme „Stanojević“radi sama i po njima proizvode navrtke, vijutke, podloške, zakovice, uskočnice, čivije, klinove. Elemente proizvode po naruidžbini kupaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Žene u našoj zemlji neretko mogu da iznenade neobičnim poslovima koje razvijaju u sopstvenim firmama. Jedna od njih je i Valjevka Ljiljana Stanojević, koja od 1991. Godine usavršava proizvodnju i pružanje usluga u oblasti za koju bi se najmanje očekivalo da je uspešno obavlja žena. Reč je o metalopreradi i prometu mašinskih elemenata kojim se bavi preduzeće „Stanojević“, čija je vlasnica i direktorka žena velike energije, kreativnosti i optimizma. Iskustvo i znanje u ovom poslu Ljiljna Stanojević je sticala u poznatoj fabrici vijaka Gradac, u kojoj je kao mlada tehničarka radila i uporedo studi – rala na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

– Interesuju me manuelne delatnosti, jer imam talenat za tehničke poslove. Crteže za metalske elemente sama radim i po njima proizvodimo navrtke, vijutke, podloške, zakovice, uskočnice, osigurače, čivije, klinove, ležajeve. Ove elemente proizvodimo po narudžbini kupaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sarađujemo se tridesetak zanatskih radnji koje za nas izrađuju proizvode po narudžbini, a ako imamo mnogo narudžbina za dodatnu proizvodnju „uposlimo“ sopstvene mašine. Na ovaj način, obezbeđujemo posao za veliki broj zanatlija, a ne moramo da izdvajamo novac za kupovinu svih postrojenja, kaže za Ekonometar Ljiljana Stanojević.

Firma „Stanojević“ sarađuje i sa proizvođačima traktora i poljoprivrednih mašina i oruđa, kočnica, pneumatičnih i hidrauličnih elemenata, pumpi, motora, elektromotora, uređaja za domaćinstvo i kamiona. Ovaj posao zahteva preciznost i veliki trud, a naša sagovornica je odlučila da žensku pronicljivost, odgovornost i rad iskoristi da opstane na tržištu i pored teških uslova privređivanja. Ona kaže da nisu mogli da održe biznis bez pozajmice, pa su nedavno uzeli kredit u iznosu od četiri miliona dinara.

– I pored posledica globalne ekonomske krize koje se ogledaju u smanjenoj likvidnosti i problemima u naplati potraživanja, račun firme nikad nije bio blokiran. Čak beležimo blagi rast što je dobar rezultat u teškim uslovima poslovanja u Srbiji. Pratimo evropske i svetske standarde, a nedavno je uveden ISO 9001: 2008 standard, kaže Ljiljana Stanojević. Ona naglašava da se u svakom biznisu mora neprestano učiti, usavršavati, a najvažnija je istrajnost u poslu i dobra organizacija.

– Nema zaustavljanja kad zaplivate u vode privatnog preduzetništva. Zato je neophodna velika hrabrost u svakom projektu. Nadam se da će moj nesebičan trud i nama trajno doneti uspeh. Usitnjenost firmi i samostalno poslovanje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, bez udruživanja sa velikim kompanijama ne mogu doneti dobre rezultate, kaže Ljiljana Stanojević. Ona tvrdi da se radnici metalske industrije nalaze u lošoj materijalnoj situaciji i često ostaju bez posla. Zbog toga im je neophodna veća podrška države i bolje udruživanje.

Različita interesovanja

Ljiljana je aktivna u raznim udruženjima i asocijacijama. Potpredsednica je Saveza za žensko preduzetništvo „Eva“ koje okuplja stotinak žena različite struke. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja podrška ženama početnicama u privatnom preduzetništvu. Regionalna komora Valjeva je, za rezultate ostvarene u okupljanju samozaposlenih žena i njihovom edukovanju, dodelila Ljiljani Stanojević 2007. Nagradu „Naj žena preduzetnica“. Ona je pokrenula osnivanje Udruženja metaloprerađivača kojim i predsedava. Njena zalaganja prepoznao je žiri Udruženja poslovnih žena Sr bije koji ju je izabrao za jednu od sedam ambasadorki za žensko preduzetništvo.