Virtuelna ženska poslovna mreža

Virtuelna ženska poslovna mreža

Autorka: S. A.

Pristupom sajtu www.xyglobal. net naše preduzetnice će ostvarivati svojevrsno poslovno partnerstvo sa uspešnim poslovnim ženama Nemačke.

Najvljen još krajem oktobra prošle godine na zajedničkoj konferenciji poslovnih žena Srbije i Nemačke, u Narodnoj banci Srbije 8. marta je predstavljen biznis portal za preduzetnice ove dve zemlje. Izrađen po nemačkoj licenci, ovaj veb portal će našim uspešnim preduzetnicama omogućiti pristup preduzećima iz Nemačke na čijem su čelu žene, već afirmisane u različitim sektorima privređivanja.

Dugogodišnje nemačko iskustvo u umrežavanju preduzetnica pomoći će uspešnim poslovnim ženama iz Srbije da se, zahvaljujući jedinstvenoj virtuelnoj poslovnoj mreži, međusobno povežu, lakše pristupaju poslovnim vestima, korisnim linkovima i fondovima EU koji pomažu preduzetničkim firmama.

Mada je prva promocija „Biznis portala za preduzetnice iz Srbije i Nemačke“ obavljena u Beogradu, uskoro će ovaj vid saradnje i komunikacije biti predstavljen u još šest gradova Srbije: Nišu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Šapcu i Novom Sadu. Srbija je, inače, prva zemlja u Evropi sa kojom je Nemačka ušla u projekat saradnje na planu ženskog preduzetništva.

Kristijana Stap Osterod, predsednica Udruženja preduzetnica Frankfurta (JUMPP) , podsetila je da je u Nemačkoj na ovom portalu registrovano 1. 500 ženskih firmi koje će, zahvaljujući veb adresi www.xyglobal. net, biti povezane sa istim takvim preduzećima u Srbiji. Portal je, inače, rezultat bilateralne saradnje na projetku We Create Opportunities and Solutions for W. E. In Serbia (Preduzetnice preduzetnicama otvaraju nove mogućnosti za razvoj ženskog preduzetništva). Pristup ovom svojevrsnom vidu poslovnog partnerstva je jednostavan. Registracijom na portalu koji je gošća iz Nemačke objasnila kao alatku za ekspanziju biznisa i razvoj karijere unutar i izvan granica zemlje. Portal je takođe mesto za stvaranje lične, lokalne, regionalne i međunarodne mreže preduzetništva. Na konferenciji u Beogradu demonstrirana je i tehnika pristupa portalu sa kojeg će informacije moći da čitaju i muškarci, ali ne i da se učlane, odnosno registruju na ovom sajtu.

Olivera Popović, potpredsednica udruženja poslovnih žena Srbije, istakla je da ova jedinstvena asocijacija preduzetnica naše zemlje deluje već 12 godina i da za to vreme uspešno povezuje poslovne žene na svim nivoima, ali i promoviše poslovne interese žena, olakšava međusobne kontakte sa sličnim udruženjima u inostranstvu, pa je otuda i uspostavljena poslovna veza između preduzetnica Srbije i Nemačke rezultat takvih kontakata.

Gosti

Konferenciji „Biznis portal za preduzetnice iz Srbije i Nemačke“ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, prisustvovali su Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, Jasna Matić, tada aktuelna ministarka za telekomunikacije i informacioni društvo, Dragijana Radonjić Petrović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas.

Priče

Na konferenciji je predstavljena publikacija Pearls of Excellence u kojoj je objavljeno 50 priča o uspešnim poslovnim ženama Srbije i Nemačke. Među njima je veliki broj preduzetnica iz naše zemlje, članica Udruženja poslovnih žena Srbije, dobitnica priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koje se kod nas tradicionalno dodeljuju u junu svake godine.