Žene, pokrećite svoj biznis, uspećete!

Žene, pokrećite svoj biznis, uspećete!

Autorka: Jelena Mladenović

Zorica Selaković pre dve decenija jedva je uspevala da pruži ćerkama ono najosnovnije. A danas je vlasnica Radionice za izradu torti i kolača „Desert“.

Ona jeste žena zmaj, istoimena prestižna nagrada je zaista otišla u prave ruke, bila je misao koja mi je ostala u glavi posle posete Zorici Selaković i njenoj Radionici za izradu torti i kolača „Desert“ u Čačku. Otišla sam da uradim reportažu koju možete da pročitate u aprilskom broju „Kuhinje“. Ali da se vratimo na početak priče.

Dok sam sedela u prostoru radionice u kojem se primaju porudžbine, okružena plaketama, peharima i medaljama koje je Zorica sakupila tokom dve decenije, delovalo mi je prosto neverovatno da je krenula bukvalno od nule.

– Sedamnaest godina sam radila u ugostiteljstvu, što mi je i struka. Ćerke Marija i Ana su rasle i za život je trebalo sve više novca, pa sam otišla kod šefa i tražila da radim dve smene za duplu platu. Pošto to nije moglo, rešila sam da pokrenem sopstveni posao – priseća se.

Tmovit je put do uspeha

Nije imala dilemu šta da odabere. Još je njena majka bila poznata po kolačima koje je pravila. To je bila nekako porodična tradicija. Kako to najčešće biva, početak je bio težak. Otvorila je poslastičarnicu koja nije opstala. Ali, Zorica ipak nije imala nameru da odustane, pa je počela da pravi torte i kolače po porudžbini, i to u maloj kućnoj radionici. Zadovoljne mušterije preporučivale su je drugima i tako je posao krenuo da se širi. Radionica je prešla na novu adresu, radnika je tokom godina bilo sve više, kao i recepata za torte koje su kupci širom Srbije poručivali za svadbe, rođendane i ostala slavlja.

– Dug je i tmovit put do uspeha, ali ništa mi nije bilo teško. Išla sam na obuke i kurseve u inostranstvo, uvek sam želela kupcima da pružim najbolje.

Ovu ženu borca nije je pokolebao ni razvod, posle koga je radionica opet prešla na novu adresu. Zorica je počela ispočetka i neverovatnom brzinom stala na noge, tako da mušterije praktično nisu ni osetile da je ona prolazila kroz težak period.

– Čovek mora da ide dalje, bez obzira na to šta ga je snašlo.

Stiže da uči i engleski

Za uloženi trud tokom dve decenije nisu izostale ni nagrade i priznanja, kojima Zorica više ni ne zna tačan broj, ali sve ih je ponosno izložila. Neke su pripale poslasticama, ali neke i lično njoj. Od Privredne komore Kraljeva dobila je priznanje „naj žena u biznisu“, a prošle godine u rukama joj se našla vrlo prestižna nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.
– Ovde u Čačku imamo Udruženje poslovnih žena ,,Nadežda Petrović“. One su me predložile za nagradu. Drago mi je što su to prepoznale u meni. To je mnogo lepo, ali i obavezujuće priznanje.

Nedavno je Zorica izabrana i za ambasadora ženskog preduzetništva. Od 250 žena iz Evrope izabrano je 10 iz Srbije, a među njima je i ona.

– Volim da bodrim žene svojim primerom, da im ulivam snagu da se odvaže da pokrenu svoj posao. Treba da znaju da varjača i kuća nisu sve u životu – priča, pa kaže da, i pored svakodnevne gužve, uspeva da ubaci u raspored i časove engleskog jezika. Mora da ga usavrši zbog širenja posla van granica Srbije.

– Najdraže mi je ipak što su ćerke Marija i Ana krenule mojim stopama. Završile su hotelski menadžment i sada predaju poslastičarstvo u školi u Čačku, a pripomognu i ovde koliko im porodične i poslovne obaveze dozvole. A tu su i unuke Ema i Ivana i unuk Filip, pa ću u poslu jednog dana imati i naslednike.