Povezivanje srpskih i nemačkih preduzetnica

Povezivanje srpskih i nemačkih preduzetnica

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas (Wolfram Maas) izjavio je danas da raste interesovanje nemačkih preduzeća za investiranje u Srbiji.

Mas je kazao da su nemačke investicije u Srbiju 2004. godine iznosile 278 miliona evra, dok u 2011. dostižu oko 1,5 milijardi evra.

„Srbija je uvek bila atraktivno mesto za nemačka preduzeća, a u poslednjih šest do devet meseci to značajno raste“, kazao je Mas na konferenciji povodom zvaničnog pokretanja portala www.xyglobal.net za povezivanje preduzetnica iz Srbije i Nemačke.

Nemački ambasador u Srbiji je naglasio da je privredno povezivanje neophodno za investicije, pokretački duh, stvaranje radnih mesta i poboljšanje životnog standarda i da iskustva preduzetnica iz Nemačke mogu da pomognu ženama koje pokreću biznis u Srbiji.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić ocenila je danas da je povezivanje i umrežavanje bitno za razvoj poslovanja i naglasila da je položaj žena u Srbiji i svetu dalje nije jednak sa muškarcima.

Zastupljenost žena u političkim strukturama u Srbiji niža je od zakonski propisanog minimuma, a nije ni približna proporcionalnoj zasupljenosti prema udelu u populaciji, rekla je Matićeva.

Kako je istakla, zastupljenost žena veća je na poslovima gde su plate niže i na pozicijama na kojima se ne donose odluke, dok su muškarci na bolje plaćenim i upravljačkim pozicijama.

Matićeva je dodala da svaka aktivnost koja Srbiju približava Evropskoj uniji (EU), kao što je podrška ženskom preduzetništvu, od neprocenjivog je značaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert) kazao je da su ciljevi EU omogućavanje jedankog pristupa radu za žene i muškarce i jednake plate za žene i muškarce na istim pozicijama.
Dežer je istakao da visoka stopa nezaposlenosti predstavlja problem u Srbiji, ali da je nezaposlenost još viša među ženama.

Projekat portala za povezivanje preduzetnica, kazao je Dežer, koji su napravile žene za žene, predstavlja najbolji način da se stvari unaprede.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić-Petrović kazala je da su žene preduzetnici u Srbiji pokazale vecć hrabrost od muškaraca u vreme krize pošto je broj preduzeća koje vode žene u ukupnom broju povećan za pet odsto.

Portal Eksvajglobal (xyglobal.net) napravljen je po nemačkoj licenci i preduzetnicama iz Srbije omogućava povezivanje sa 1.500 nemačkih ženskih firmi koje su trenutno registrovane na sajtu.
Projekat je realizovalo Udruženje poslovnih zzena Srbije, koje okuplja 200 članica preduzetnica.