Projekat WE.Circular – održan prvi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u Kišinjevu

Projekat WE.Circular – održan prvi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u Kišinjevu

12-13.06.2024.

Prvi sastanak Transnacionalne grupe stejkholdera u okviru projekta WE.Circular, uključujući predstavljanje primera dobre prakse u osnaživanju preduzetnica, održan je 12. i 13. juna u Kišinjevu, Moldavija. Domaćin događaja, organizacija ODA, ugostila je 14 partnera iz 12 zemalja (Srbije, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Bosne i Hercegovine), uključujući Udruženje poslovnih žena Srbije.

WE.Circular – Jačanje digitalnih i industrijskih kapaciteta za održivu cirkularnu tranziciju preduzetnica u dunavskom regionu / Boosting digital and industrial capacity for sustainable circular transition of women entrepreneurs in the Danube Region – WE.Circular je evropski projekat ko-finansiran iz Danube Region programa, koji se bavi unapređenjem digitalnih i poslovnih veština preduzetnica u domenu industrijske i cirkularne tranzicije, te omogućavanjem usavršavanja ključnih stejkholdera u primeni pametnih poslovnih strategija.

Tokom prvog dana, organizacije ODA i IREAS predstavile su odabrane dobre prakse iz Moldavije i Češke, zatim je projektni tim, sa pridruženim strateškim partnerima i stejkholderima iz 12 zemalja, otputovao u nacionalni park Orheiul Vechi i posetio preduzetnicu Oksanu Benzing, vlasnicu ugostiteljskog etno kompleksa i domaćinstva, koji čine pansioni Casa din Lunca i Casa de sub Stinca. Objekti su sačinjeni od prirodnih materijala, dok se voda zagreva pomoću solarnih panela. Ovo porodično gazdinstvo bavi se i organskim uzgajanjem voća i povrća, uz korišćenje održivog postrojenja za navodnjavanje.

Drugog dana projektni partneri, pridruženi strategijski partneri i stejkholderi učestovali su na Transnacionalnom sastanku, gde su predočene nacionalne analize potreba i jazova u veštinama preduzetnica. Srpsku Nacionalnu analizu predstavila je Lija Stojković, projektna menadžerka Udruženja poslovnih žena Srbije, koja je i kao jedan od četiri moderatora i lidera brejnstorming grupa učestvovala u identifikovanju transnacionalnih-zajedničkih potreba preduzetnica u cilju osmišljavanja obuka za unapređenje veština i poslovanja. Članovi transnacionalne grupe stejkholdera govorili su o svom radnom iskustvu, uključujući Tijanu Sekulić, vlasnicu i direktorku Konsultantske agencije AT Consulting, koja je govorila o ženskom preduzetništvu, digitalnoj transformaciji i obukama.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Vraneš, savetnik u Centru za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, u svojstvu strateškog partnera Udruženja poslovnih žena Srbije na projektu WE.Circular.