Projekat prekogranične saradnje CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer

Projekat prekogranične saradnje CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer

10.5.2024.

U Vranju je danas, u okviru projekta Prevazilaženje rodnog i generacijskog jaza na tržištu rada kroz izgradnju kapaciteta i promociju novih poslovnih mogućnosti u prekograničnom regionu – CBC poslovni rodni i starosni ekvilajzer, koji se finansira iz sredstava EU u okviru IPA II programa  prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija, održana uvodna konferencija, na kojoj su predstavljene aktivnosti čije je sprovođenje predviđeno tokom projekta. Pored predstavnika lokalne samouprave, institucija, preduzetnika, organizacija civilnog društva, konferenciji su prisustvovali i polaznici obuka.

Posle uvodnog obraćanja Tijane Milovanović, predsednice Udruženja poslovnih žena Vranje, koje je partner na projektu, vlasnice i direktorke  firme „Ukras“, o IPA programu, kao i samom projektu govorila je Dragana Panajotović, izvršna direktorka Udruženja poslovnih žena Srbije, koje je vodeća organizacija u projektu. Projekat traje od septembra 2023. do marta 2025. godine i sprovode ga četiri partnerske organizacije: iz Srbije UPŽ Srbije i UPŽ Vranje, iz Severne Makedonije MIR i Pravedni i profesionalni.

Projekat ima za cilj povećanje učešća žena, mladih i ranjivih grupa žena na tržištu rada, kroz uvođenje inovativnih pilot mera podrške. Osam različitih aktivnosti sprovodi se u okviru projekta, paralelno u Srbiji i Severnoj Makedoniji:

–        Obuke o rodnim stereotipima

–        Obuke za profesije u takozvanim „muškim“ delatnostima, uključujući IKT, preradu metala i građevinske poslove

–        Posete poslodavcima na terenu

–        Mentorska podrška

–        Sklapanje javno-privatnih partnerstava

–        Kampanja podizanja svesti protiv rodnih stereotipa, uključujući i promotivni video i podkaste

–        Kreiranje dokumenata sa preporukama

–        Vidljivost i prekogranično umrežavanje, uključujući i studijsku posetu učesnika projekta iz Srbije Severnoj Makedoniji

Obuke i jedan deo aktivnosti u Srbiji se sprovodi u Pčinjskom okrugu.

Posle predstavljanja projekta, održan je panel pod nazivom Rodni i starosni jaz na tržištu rada: problemi i podrška ženama, mladima i ranjivim grupama žena za veće učešće i konkurentnost na tržištu rada, sa velikim brojem govornika iz različitih struktura.  Moderator panela je bila Dragana Panajotović, a  učestvovali su:

  • Nataša Manasijević, predsednica opštine Trgovište
  • Lidija Virag. organizator obrazovanja odraslih, NSZ Vranje
  • Milan Stojković, direktor Srednje stručne škole „Milutin Bojić“ Trgovište
  • Ivana Genov, stručni saradnik – pedagog u Tehničkoj školi Vranje
  • Jelena Đukić Pejić, urednica Medijskog istraživačkog centra Niš
  • Tijana Milovanović, koja je govorila iz perspektive predsednice UPŽ Vranje i preduzetnice
  • Adrijana Mančić, mlada preduzetnica iz Pirota, učesnica više obuka UPŽ Srbije.

Na konferenciji i panelu čuli su se mnogi interesantni i korisni podaci i zaključci, a pored razmene informacija i upoznavanja sa idejama samog projekta, učesnici događaja bili su u prilici da se međusobno upoznaju i povežu.