Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

Pet ekonomskih dešavanja koja morate ispratiti u narednih sedam dana

30.10.2023.

Američke Federalne rezerve odlučivaće ove nedelje o ključnim kamatnim stopama, odmah nakon kolega iz Evropske centralne banke koji su u četvrtak odlučili da pauziraju rast kamata posle deset uzastopnih povećanja. Na Novosadskom sajmu biće održani 12. Međunarodni dani energetike i investicija, a u Beogradu se organizuje Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023. Udruženje poslovnih žena Srbije dodeliće 17. put nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” najboljim preduzetnicama. Republički zavod za statistiku saopštiće ove nedelje podatke o zaposlenosti i fleš procenu bruto domaćeg proizvoda za treći kvartal, kao i turistički promet i spoljnotrgovinsku razmenu za septembar.

Federalne rezerve SAD o kamatama

Američka centralna banka Federalne rezerve održaće 31. oktobra i 1. novembra sastanak na kome će odlučivati o daljem pravcu monetarne politike SAD i kretanju ključnih kamata. Predsedavajući Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je nedavno da je zadovoljan padom inflacije u SAD ovog leta i da je malo verovatno da će američka centralna banka ponovo povećati kamatne stope, osim ako ne vidi jasne dokaze da jača ekonomska aktivnost ugrožava takav napredak.

Predstojeće odluke o tome da li da se ponovo povećaju stope i koliko dugo će se držati blizu sadašnjih nivoa zavisiće od “pristiglih podataka, evolutivnih izgleda i ravnoteže rizika“, rekao je Pauel, a rastući prinosi na obveznice mogli bi da pomognu Fedu da uspori inflaciju i možda proglasi konačan kraj niza povećavanja kamata.

Na prethodnom, septembarskom sastanku Federalne rezerve zadržale su kamatne stope nepromenjene, pa su one ostale u rasponu između 5,25 i 5,50 procenata, što je najviše u poslednje 22 godine.

Međunarodni dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Međunarodni dani energetike i investicija održavaju se 1. i 2. novembra na Novosadskom sajmu, ove godine po 12. put. Ovo je jedan od najvećih foruma za domaće i inostrane projekte, u okviru kojeg se obrađuju najaktuelnije teme, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva. Stručne skupove prati i izložbeni deo manifestacije, u kojem se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike.

Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija je Grad Novi Sad, a Novosadski sajam priredbu organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dok je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) partner u organizovanju kongresnog segmenta.

Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023

Redakcija portala Energija Balkana organizuje 2. i 3. novembra u Beogradu “Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023”. Skup će otvoriti ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre. Govornici i učesnici Foruma biće predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, energetskih kompanija, privrede i stručnjaci iz gasnog sektora.

Među temama su: aktuelna situacija sa gasom u svetu i Srbiji uoči predstojeće zime, značaj nove gasne infrastructure za rešavanje energetske krize, biogas kao adut za obezbeđivanje gasne nezavisnosti Srbije, dekarbonizacija energetskih sistema i privrede…

Cvet uspeha za ženu zmaja

Udruženje poslovnih žena Srbije dodeliće po 17. put nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” najboljim preduzetnicama u Srbiji. U konkurenciji za nagradu je 28 kandidatkinja iz cele zemlje, a imena nagrađenih dobitnica biće saopštena na svečanoj ceremoniji dodele priznanja 30. oktobra u Operi i teatru Madlenianum u Beogradu.

Priznanja se dodeljuju za Izvozno orijentisanu firmu i Uspešan poslovni model, a komisija zadržava pravo da, osim u ovim osnovnim kategorijama, dodeli i specijalna priznanja za poseban doprinos promociji ženskog preduzetništva u oblastima u kojima su postignuti odlični rezultati. Nagrada predstavlja podsticaj poslovnim ženama koje se hrabro bore sa svim preprekama u biznisu, a ujedno doprinosi i njihovoj afirmaciji. U prethodnih šesnaest godina na ovom događaju je promovisano više od 500 žena, a 161 je nagrađena.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o registrovanoj zaposlenosti i fleš procenu kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za treći kvartal, kao i turistički promet i spoljnotrgovinsku razmenu za septembar. Saznaćemo i koliki je bio promet robe u trgovini na malo, i koliki su indeksi industrijske proizvodnje.

Autor: Marko Andrejić

Izvor: Biznis.rs