Utisci posle SPLET TECH konferencije

Utisci posle SPLET TECH konferencije

11.10.2023.

Više od 2.500 posetilaca SPLET Tech konferencije slušalo je inspirativne priče više od 100 govornika, eksperata iz Srbije i sveta u okviru drugog po redu regionalog događaja o inovacijama i inovacionom preduzetništvu. Beogradska konferencija je događaj u organizaciji dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi Inicijativa Digitalna Srbija.

Regionalnog karaktera, ovogodišnji skup je bio prilika da se na jednom mestu čuju govornici iz korporativnog, ali i startap sveta, i uspešnim pričama na teme skaliranja i internacionalizacije, daju odgovore posetiocima, preduzetnicima i osnivačima startapa, na teme kako se širiti na internacionalnim tržištima i brzo raste sa početnih pozicija, kao ključnim za dalji razvoj IT industrije.

„Ponosni smo što smo ove godine na jednom mestu okupili gotovo sve organizacije podrške za razvoj starap ekosistema, od naučno-tehnoloških parkova iz različitih gradova, preko inovacionih centara iz manjih sredina, uz veliki broj mladih iz Niša, Novog Pazara i Kragujevca, koji su već u startap vodama ili su na fakultetu. I ovogodišnja konferencija je imala regionalni karakter uz brojne sesije kolega iz regiona koje se bave razvojem startapa, ali su i naši startapi imali priliku da se predstave onima koji su za startap zajednicu najbitniji, investitorima i nadamo se da će ta poznanstva u budućnosti uroditi plodom,“ rekao je Nebojša Bjelotomić, jedan od organizatora konferencije, izvršni direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta „Preduzmi ideju“.

Drugu godinu zaredom okupili su se svi akteri inovacionog ekosistema na jednom mestu sa zajedničkim ciljem – da pokažu koliko su inovacije i inovaciono preduzetništvo važni za razvoj ekonomije.

-Ponosni smo što je na ovogodišnjoj SPLET Tech Konferenciji predstavljen i prvi srpski superklaster „Odličan 3“, koji će u naredne dve godine nastojati da našu web3 i blokčejn scenu postavi u svetski vrh, izjavila je Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira.

„Zaista mi se sviđa holistička priroda regionalnog pristupa problemima, to nije pogled samo na jednu industriju, već pogled na sve, i razumevanje kako se koristi tehnologija, kako se zajednica spaja da reši neke od suštinskih problema. Mislim da je to odlično i divno je videti energiju svih preduzetnika ovde. Za mene preduzetništvo znači rešavanje problema i ovde imamo mnogo ljudi koji pokušavaju da reše probleme, tako da je to sjajno“ rekao je Andrew Nguyen, svetski priznati stručnjak i lider globalnog medicinskog informatičkog tima kompanije Roche.

Osim USAID-a, konferenciju su ove godine podržale kompanije A1, Generali, Gate group, Comtrade, Roche, Bosch i Tenderly, ambasada Izraela u Srbiji, UniCredit banka, Fond za inovacionu delatnost.

Autor: N.N.

Izvor: Biznisuregionu.com

https://biznisuregionu.com/utisci-posle-splet-tech-konferencije/