Besplatne obuke za Romkinje i teže zapošljive kategorije žena

Besplatne obuke za Romkinje i teže zapošljive kategorije žena

30.03.2023.

Besplatne obuke za Romkinje i teže zapošljive kategorije žena

Tanjug 30. marta 2023. 09:47

Podeli

BEOGRAD – Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), tokom 2023. realizuje besplatne obuke za pripadnice romske zajednice i druge teže zapošljive kategorije žena.

Obuke imaju za cilj podršku inkluziji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena, osposobljavajući ih za zanate za koje su teže zapošljive žene neposredno iskazale interesovanje, saopštili su GIZ i Udruženje.

U okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena kroz obuke za zanate“, zahvaljujući saradnji sa Udruženjem građana “Ternipe”, tokom marta 19 žena iz Pirota pohađa teorijske i praktične osnove masaže, primenjujući limfnu drenažu, antistres i anticelulit tehnike.

Obuka o osnovama masaže će tokom aprila biti ponuđena i ženama iz niškog i pribojskog regiona.

Instruktorka masaže je članica Udruženja poslovnih žena Srbije, Tatjana Jevđović, međunarodni SPA i wellnes s konsultant, sa višegodišnjim iskustvom u obučavanju ranjivih grupa žena.

Tokom aprila, žene iz regiona Priboja, uz podršku udruženja „Sačuvajmo selo“, će se upoznati sa osnovnim zahtevima ruralnog turizma.

“Radionica koja će se organizovati tokom maja, na osnovu izraženog interesovanja žena iz marginalizovanih grupa sa teritorije cele Srbije, je obuka za bariste”, navode iz Udruženja.

Osim veština vezanih za same zanate, žene dobijaju savete vezane za pokretanje sopstvenog posla, uređenje prostora i druge savete vezane za poslovanje “Osnaživanje žena povratnica i lokalnog stanovništva od velikog je značaja za njihovu lakšu integraciju u sredini u kojoj žive”, navodi Marija Dragić, projektna menadžerka globalnog programa “Migracije za razvoj” koji sprovodi GIZ.

“Uključivanjem na tržište rada njihova pozicija se poboljšava, kako u porodici, tako i u društvu, a podiže se i svest o mogućnosti pokretanja sopstvenog biznisa i sticanja finansijske nezavisnosti”, rekla je ona.

Globalni program „Migracije za razvoj“ (PME) deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika, ostanak u matičnoj zemlji i stvaranje mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

Autor: N.N.

Izvor: Tanjug

https://www.tanjug.rs7789124598/