U Srbiji trećinu firmi vode žene

U Srbiji trećinu firmi vode žene

SPIKER: U Srbiji tek trećinu firmi vode žene najnoviji su podaci PKS, mogu li žene da budu vođe u poslu i sa čime se sve suočavaju na tom putu.

REPORTER: U politici ako hoćeš da se nešto kaže tražite od muškarca, ako hoćeš da se nešto uradi tražiti od žene, rekla je svojevremeno nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer. Pre 77 godina žene su se na našim prostorima izborila za pravo glasa na izborima, međutim borba za glas žena u Srbiji ali i u svetu i dalje traje promenilo se samo polje. Iako formalno ravnopravne sa muškarcima kada je reč o tome da li žene mogu da budu ravnopravni lideri u poslu društvo ima različito mišljenje.

SAGOVORNIK 1: Mislim da su žene bolje vođe nego muškarci u nekim situacijama.

SAGOVORNIK 2: Ja sam uvek bio za mušku dominaciju zato što smatram da muškarac treba da bude glava porodice, da se bavi jačim poslovima, rukovodećim.

SAGOVORNIK 3: Intelektualnost muškarca i žene nema veze sa polom nego sa, jednostavno, 1% je talenat, 99% je rad.

SAGOVORNICA 4: I žene koje imaju neku ulogu ovde su opet marionete, zapravo, mislim imaju one u odnosu možda na druge žene ali u odnosu one su ipak iza nekog vodećeg muškarca.

REPORTER: One koji se izbore za mesto pored i, ili ispred muškarca neretko se suočavaju sa stereotipima I predrasudama.

ANJA IVANA MILIĆ (Suvlasnica i direktorka kompanije Arhi pro): Vrlo često klijenti očekuju da pregovaraju sa muškarcem, da će onda doći ta žena koja će sve uraditi. I na neki način još uvek nas vide kao dobar izvršioce ali ne i kao one koji su desižn mejkeri, zapravo donosioci odluke.

EMILIJA VUKOVIĆ (Predsednica srpske blockchain inicijative): Vrlo često znaju da vas pomešaju možda sa nekom sekretaricom ili sa nekim ko je tu neka onako spojnica, malo je teže da vas dožive kao vlasnik nekog svog biznisa ili kao neko odgovorno lice ,da ste na visokoj menadžerskoj poziciji.

REPORTER: A kada se nađu na visokoj poziciji naročito u oblasti informacionih tehnologija u kojoj su žene i dalje manjina ponekad društvo nameće potrebu da tu poziciju dodatno i opravdaju.

EMILIJA VUKOVIĆ: Došlo je kao do nekog malog porasta žena u IT- u, međutim kad se gleda onako cela Evropska unija žene i dalje zauzimaju samo 19 % pozicija u informacionim tehnologijama. Ono što ja mislim jeste da žene ne treba nikome ništa da dokazuju, da moramo osvestiti takođe to da osim što imaju ove izazove pritiske pred sobom žene su takođe i odgovorane za stvaranje života. Tako da po meni su žene onako mogu da kažem 1 žena sila prirode na zemlji.

REPORTER: Neke žene osim u poslu rukovode i kod kuće za njih nekada ne izostaju ni nagrade. Među mnogim priznanjima koja je dobila na stolu naše sagovornice je i tzv Cvet uspeha za ženu zmaja koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

ANJA IVANA MILIĆ: I moji prijatelji se oduševe kada nešto dobro skuvam i pozovem ih ovaj na večeru a isto toliko moji saradnici klijenti vole ono što skuvam u biznisu. I mislim da je taj momenat kada oni prepoznaju da vam sve polazi od ruke onda kažu ,a vi ste zmaj.

REPORTER: Tek svaki treći vlasnik preduzeća u Srbiji je žena te firme su 99 % iz uslužnog sektora, a poznavaoci prilika objašnjavaju da je reč o manje plaćenim poslovima.

Autor: Miloševic Kristina

Izvor: RTS 1