SUZANA GORJANAC NA CRVENOM TEPIHU NAJUSPEŠNIJIH POSLOVNIH ŽENA SRBIJE

SUZANA GORJANAC NA CRVENOM TEPIHU NAJUSPEŠNIJIH POSLOVNIH ŽENA SRBIJE

Udruženje poslovnih žena Srbije je petnaesti put dodelilo nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” najboljim preduzetnicama u Srbiji. Manifestacija se i ove godine održava u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom privrede uz podršku USAID-a, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nagrađenim firmama rukovode žene, a i najveći broj zaposlenih u njima su osobe ženskog pola. One dokazuju da su žene pokretačka snaga u realizaciji ciljeva održivog razvoja, virtuozi u pretvaranju izazova u šanse i za to su nagrađene. Većina njih prevazišla je krizne situacije u teškoj, pandemijskoj godini. Ostale su na dobrom putu ka putu uspeha.

Prvo mesto osvojila je kompanija Mlekoprodukt iz Novog Sada, drugo kompanija Menpauer iz Beograda, dok je na trećem mestu Đenerali osiguranje Srbija.

Specijalna priznanja dobile su kompanije Šnajder elektrik, Reprezent komunikejšns, Erikson, Erste banka i Unikredit banka.

U konkurenciji za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena, ove godine bilo je 14 žena iz Srbije, među kojima je i naša Kragujevčanka, Suzana Gorjanac.

Već 15 godina Suzana se bavi ručnim tkanjem i promocijom starih zanata u jednoj od poslednjih tkačkih radionica u Kragujevcu.

Za njom je veliki broj nagrada i ogromno iskustvo u organizovanju i učešće u mnogim manifestacijama starih zanata u zemlji i inostranstvu, na izložbama i revijama. Ove godine dobila je i sertifikat Otvorene šake Ministarstva privrede, kojim se podstiče očuvanje starih i specifičnih zanata u zemlji i inostranstvu, na izložbama, revijama.

Kako kaže, veoma je zadovoljna proteklom godinom, realizovala je tri projekta, ostvarila dobru prodaju i stvorila dobru osnovu za dalji napredak. Vredno radeći na popularizaciji tradicionalnih zanata i čuvanju nematerijalne kulturne baštine, želja joj je da proizvode rađene na razboju učini „In“ proizvodima. Kroz modne revije na kojima žene nose modele koje su same osmislile, od njenih ručno tkanih materijala, kroz radionice na kojima učestvuju i devojke sa umetničkih fakulteta, na putu je da to i ostvari.

Po profesiji je pravnica, radila je u Okružnom sudu, a potom i u Turističkoj organizaciji Kragujevca. Kada je ostala bez posla osnovala je sa majkom tkačku radionicu, koju su zbog neiskustva u preduzetništvu nažalost, morale da zatvore. Nastavila je rad predstavljajući se na sajmovima i različitim manifestacijama. U međuvremenu se uključila u mnoge edukacije kako bi se osnažila i 2020. je osnovala novu tkačku radionicu.

Teži da stvori prepoznatljiv brend etno stil Gorjanac, a njeni proizvodi, tkanine, ručno tkani šalovi i ogrtači, nalaze put do mnogih uspešnih žena, ali i studentkinja i žena svih starosnih doba, naših ljudi u dijaspori, KUD, etno restorana, turističkih organizacija.

Svojim najvećim dostignućima smatra Đurin etno dan, koju je ove godine organizovala u kući Đure Jakšića u Kragujevcu, uz podsticajna sredstva grada, kada je okupila umetnike, književnike i najkvalitetnije rukotvorce iz zemlje i inostranstva, ali i samostalnu reviju Etno dama Kragujevca koju je organizovala 2017. godine.

Izvor: Barijere.rs