Dan devojčica u IKT

Dan devojčica u IKT

VODITELJ: Manifestacija „Međunarodni dan devojčica u Informaciono komunikacionim tehnologijama“ ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija ove godine je organizovan 11. put sa ciljem da se učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola osnaže prilikom izbora budućih profesija, i izaberu svoj poziv i u netipino ženskim zanimanjima, u sektorima poput informacionih tehnologija. Manifestaciju je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke, premijerke Ane Brnabić.

ANA BRNABIĆ (Predsednica Vlade Republike Srbije, Počasna pokroviteljka manifestacije Dan devojčica u IKT sektoru): Dobar dan svima. Ovo je 11. godina zaredom da Udruženje poslovnih žena Srbije organizuje proslavu i obeležavanje međunarodnog dana devojčica u IKT sektoru. Ja želim da zahvali Udruženju poslovnih žena Srbije na tome što su pozvali Vladu Republike Srbije da podrži i pomogne ovu izuzetno značajnu aktivnost za Republiku Srbiju, i za našu budućnost i da izrazim svoje oduševljenje time što je do sada u ovoj aktivnosti učestvovalo preko 8.000 devojčica završnih razreda osnovnih škola. U ovih 11 godina mnogo je urađeno, između ostalog zahvaljujući ovoj inicijativi, i obeležavanju ovog važnog dana. Ponosna sam što u Republici Srbiji svake godine raste broj upisanih devojčica, mladih žena na tehničkim fakultetima širom Republike Srbije, i takođe što imamo primere institucija koje se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama u Republici Srbiji, kao što je recimo Kancelarija za informacionu tehnologiju i eUpravu, u kojima danas radi čak 65 posto žena. Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije zadužena je za kompletnu implementaciju elektronskih usluga, digitalizacije državne uprave, našeg školskog sistema, i kompletne prosvete, zdravstva, poreske uprave, i mnogo drugih stvari koje se tiču kvalitetnijeg života građana Republike Srbije. Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu je takođe kancelarija koja je zaslužna za to što je Srbija danas jedan od lidera u vakcinaciji, zato što smo mi digitalizacijom uspeli da napravimo sistem koji nam je pomogao da brzo, efikasno, lako vakcinišemo većinu naših građana, i svakako sve one koji su zainteresovani za vakcinaciju. E sada se setite da 65 posto te kancelarije čine žene, žene koje su u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija. I onda ćete znati da u stvari ne postoji ništa što vi kao devojčice ne možete da uradite i da je mnogo i odgovornosti na vama, i očekivanja od vas. Mi smo sigurni da ćete vi u budućnosti od ove zemlje napraviti još bolje mesto za život, u svemu ovome ćete i vi i vaše partnerke iz Udruženja poslovnih žena Srbije imati punu podrku Vlade Republike Srbije, i mene lično. Zato glavu gore, nemojte da se plašite izazova, uđite hrabro u njih, i verujte da ne postoji ništa što ne možete da uradite.

REPORTER: U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8.000 devojčica u Srbiji, a svake godine interesovanje je sve veće. Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upoznaju ugledne i uspešne žene, koje su dobri uzori, i shvate da ne postoje muška i ženska zanimanja.

BRANKICA JANKOVIĆ (Poverenica za zaštitu ravnopravnosti): To što vam od malih nogu govore da treba da budete dobre domaćice, požrtvovane majke, da budete krotke, ne znači da treba i da poslušate, već radite onako kako vi osećate. To što ste devojčice nije razlog ni za šta. I meni su govorili kada sam bila mala i imala želju da upišem Vojnu akademiju, da nije za devojčicu posao vojnika, žensko si, gde ćeš, upiši nešto gde ćeš moći da se posvetiš porodici. Nažalost poslušala sam, a ceo život razmišljam šta bi bilo da sam otišla u taj „muški“ posao. Zato znajte, nema muških i ženskih zanimanja. Već samo posao koji se želi i voli. Možete sve što i dečaci, zato verujte u sebe i u svoje snove, računarima je svakako svejedno ko piše program, dečak ili devojčica.

REPORTER: Centralna manifestacija obeležavanja „Dana devojčica u IKT-u“ bila je poseta renomiranoj IKT kompaniji „A1 Srbija“, koja je dugogodišnji partner Udruženja poslovnih žena Srbije. Direktorke ove kompanije su i ove godine poslale izuzetno korisne poruke devojčicama, i omogućile im da steknu dodatna znanja koja će im pomoći u izboru budućih zanimanja.

BRANKA PUDRIJA DURBABA (Glavna direktorka za tržište, A1 Srbija): „Dan devojčica u Informacionim komunikacionim tehnologijama“ je tradicionalna manifestacija koju organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije. “ A1 Srbija“ sa ponosom i ove godine podržava ovu značajnu manifestaciju. Zahvaljujem predsednici Vlade Republike Srbije i kompanijama koje su svojim institucionalnim podrškama podržale ovaj zaista poseban događaj. Pozivam sve devojčice završnih razreda srednjih škola da svoje buduće zanimanje izaberu u informacionim komunikacionim tehnologijama, da budu hrabre, da budu smele, da budu odvažne i da veruju u svoje snove, jer sigurna sam da će uspeti u svemu što odluče.

REPORTER: Tokom manifestacije organizovane su posete 16 kompanija, radionice i paneli posvećeni aktuelnim temama. Kompanija „A1 Srbija“ organizovala je vebinar o bezbednosti na internetu koji je bio veoma posećen, a kompanija Schneider Electric panel na temu „Da li je tvoje buduće zanimanje u tek svetu“, na kojem su inženjerke na upravljačkim pozicijama u toj kompaniji komunicirale sa učesnicama. Tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju“ organizovano je 6. put, a ove kao i prošle godine u potpunosti on-line.

OLIVERA POPOVIĆ (Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije): Ove godine konkurencija je bila zaista velika, 37 radova smo dobili, i stavili ste me na slatke muke. Da tako kažem, da izaberem najbolje, morali smo naravno da se odlučujemo, 13 radova je ušlo u finale, ne znam da li znate, vaše koordinatorke i mentorke znaju da ranijih godina je bilo po pet u finalu, pa smo prošle godine osam stavili, ove godine 13. Baš zato što je bilo toliko dobrih radova. Moja poruka je da ste sve bile fantastične, da biste sve mogle da ponesete prvo mesto, nažalost kao i u svakom takmičenju neko dobije nagradu, neko ne, ali zato da ne biste bile razočarane i dalje smišljamo kako bi mogli da se družimo, da vam prenosimo znanje kako vi možete da pomognete vašim drugaricama i da one budu još bolje, tako da smo ove godine proširili broj nagrađenih radova, sa tri na pet, baš zato što je bilo sve tako fantastično.

REPORTERKA: Kao i svake godine pobednice takmičenja su dobile vredne nagrade sponzora. Projekat su podržale i mnoge institucije među kojima je Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji „UN Women“.

MILENA RIKANOVIĆ (direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji UN WOMEN): Divno je videti devojčice u oblastima gde su tradicionalno muškarci bolji ili samo oni to mogu. Ne postoji ništa što devojčice ne mogu, i vi ste herojke koje to dokazuju. Vi menjate svet i borite se za pravednije društvo. Čestitam vam na ovom velikom uspehu, i mogu samo da vas ohrabrim da nastavite dalje, u svojim učionicama, sa svojim drugaricama u okviru svojih porodica, da se borite za ono što želite, i da svima pokažete da devojčice sve mogu.

REPORTERKA: „Dan devojčica u IKT-u“ i ove godine uprkos pandemiji je uspešno realizovan, a Udruženje poslovnih žena Srbije se nada da će naredne godine posete kompanijama, radosti takmičenja i pobede biti moguće i uživo.

Izvor: RTS 3