Udruženje poslovnih žena Srbije predložilo mere za ublažavanje efekata krize izazvane pandemijom korona virusa, namenjene malim i srednjim preduzećima

Udruženje poslovnih žena Srbije predložilo mere za ublažavanje efekata krize izazvane pandemijom korona virusa, namenjene malim i srednjim preduzećima

UPŽ Srbije predložilo je mere namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima, za ublažavanje efekata krize.  U ime UPŽ Srbije,  predsednica Udruženja Sanja Popović Pantić 23. marta uputila je predlog mera predsednici Vlade RS, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede,  predsedniku Privredne komore Srbije i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Objavljujemo tekst predloga u celini.

Poštovana predsednice Vlade RS, gospođo Brnabić,

Ceneći napore koje je Vlada Srbije po hitnom postupku preduzela kako bi osigurala pre svega živote svojih građana, a zatim i poslovanje firmi, želimo da Vas obavestimo da članice Udruženja poslovnih žena Srbije postupaju po preporukama Vlade ali i da, takođe u skladu sa dopisom Privredne komore Srbije, Udruženje obavlja konsultacije sa svojim članstvom o tome kako da se prebrodi ovaj krizni period za poslovanje svih preduzeća.

Mikro, mala i srednja preduzeća su najugroženija kategorija pravnih lica ne samo u Srbiji već i globalno, a o efektima krize izazvane pandemijom korona virusa na njihovo poslovanje, ali i merama koje evropske zemlje preduzimaju, informišemo se redovno.

Shodno već primenjenim iskustvima ovih zemalja ali i našim konkretnim poslovnim prilikama, želimo da damo svoj doprinos u koncipiranju mera koje će nama, mikro, malim i srednjim preduzećima pomoći da nekako prevaziđemo ovaj period. Podržavamo mere koje je predložila Narodna banka Srbije i čestitamo na brzoj reakciji, a saglasni smo i sa svim merama koje je predložio NALED.

Na osnovu konsultacija sa Upravnim i Nadzornim odborom Udruženja poslovnih žena Srbije, Odborom za javno zagovaranje UPŽ Srbije i članstvom, predlažemo kao najurgentnije sledeće mere:

  1. Obustavu plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene u periodu od  minimum 3 meseca;
  2. Subvencije za plate zaposlenih dok traje vanredno stanje (primer Danske: država subvencioniše tri četvrtine mesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da ne otpuštaju zaposlene zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom korona virusa);
  3. Smanjenje obaveze plaćanja PDV-a za 50% dok traje vanredno stanje, a nakon toga ostatak duga izmiriti plaćanjem na rate u narednih 12 meseci;
  4. Zabrana prinudne naplate potraživanja dok traje vanredno stanje.

Predložene mere će nam omogućiti da budemo na granici preživljavanja i da ne gasimo firme. U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme posle više od 20 godina poslovanja i time nevoljno generiše dodatnih oko 4.000 nezaposlenih, koliko je u ovom momentu u statusu zaposlenih u 300 mikro, malih i srednjih preduzeća, članica UPŽ Srbije.

Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rešavati i da ćete uvažiti predložene mere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi već i celokupnog društveno-ekonomskog sistema naše zemlje.

***

Po donošenju mera Vlade Srbije za ublažavanje efekata krize izazvane pandemijom korona virusa, Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije je u izjavi za Tanjug rekla  da su mere donete u realnom roku i da su uvažile i izbalansirale predloge koje su im prethodno uputile  asocijacije preduzetnika i poslodavaca, dodavši da je važno da njihova primena započne što pre. 

– Zato je naša snažna poruka da bi bilo jako dobro da se ne čeka maj sa implementacijom, već da se to primeni što pre – kraj aprila nam izgleda kao realan rok.

– Što se tiče oslobađanja plaćanja PDV-a, dobro je da su oni koji daju donacije toga oslobođeni, a time se i podstiču svi koji imaju mogućnosti, što je u uslovima krize važno. Kad su u pitanju MSP, mislim da bi bilo dobro da je uvažena mera koju smo predložili, da se PDV plaća na rate narednih 12 meseci i da se obračunava na naplaćena, a ne fakturisana potraživanja, jer će sigurno biti problema u naplati potraživanja u narednom periodu. Mislimo da bi na ovaj način firme funkcionisale relativno stabilnije i nakon vanrednog stanja i ne bi pravile eventualne uštede smanjivanjem plata na koje će možda poslodavci biti prinuđeni u narednom periodu, dok se ne uspostavi neka ravnoteža.

Istakla je da bi to bio bolji način da se nivo potrošnje održi nego da se podeli “helicopter money” odnosno po 100 EUR svakom punoletnom građaninu.

– Zato se pridružujemo mišljenju ekonomske struke da je ovu meru trebalo targetirati ka socijalno ugroženim građanima. U slučaju da ova mera “helicopter money” ostane, predložila bih da se otvori račun na koji bi građani koji žele i kojima ta pomoć nije potrebna mogli da uplate odnosno vrate tih 100 EUR za pomoć najugroženijima, ili pak za potrebe zdravstvenog sistema – poboljšanja smeštaja obolelih i slično – rekla je. Dodala je takođe da je trebalo uvažiti predlog da se zabrani prinudna naplata potraživanja u vreme vanrednog stanja.

Subvencionisane plate su, kako je istakla, bile predlog Udruženja poslovnih žena Srbije, ističući da su u Udruženju zadovoljni ovom merom koja će se odnositi na period trajanja vanrednog stanja, a minimum tri meseca.

– Ono što je nejasno je da li poslodavci plaćaju na tu subvenciju poreze i doprinose ili država i to pokriva. Što se tiče odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade dok traje vanredno stanje, to je takođe bila mera koju je UPŽ predložilo u svom dopisu ekonomskom timu Vlade, pa smo i njome zadovoljne, kao i merom odlaganja plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal 2020. Dodala je da će mere Vlade Srbije uz prethodno donete mere Narodne banke Srbije koje se odnose na moratorijum na kreditne obaveze, postići efekat olakšanja kod preduzetnika, barem u psihičkom smislu.