O izazovima za brži razvoj startapa

O izazovima za brži razvoj startapa

U beogradskom Impact Hubu održana je 5. septembra četvrta panel diskusija iz serijala „WE Founders Meetup“ (Upoznajemo osnivačice), na temu: „Zene koje grade ekosistem za inovacije“.

U ovom razgovoru učestvovale su inovatorke, osnivačice, mentorke i biznis developerke iz organizacija koje su značajne za podršku preduzetničkog ekosistema: Zoja Kukič, programska direktorka startap ekosistema u Digital Serbia Initiative, Maja Perović, osnivačica Market Republic-a, Svetlana Tešić, članica odbora AFA – All For All mreže, Gordana Đurđević, predsednica Odbora za javno zagovaranje Udruženja poslovnih žena Srbije, direktorka i suvlasnica kompanije Slovo, Sandra Mašić Nešić, menadžerka programa ICT Huba Mila Milenković, šefica Službe za digitalne inovacije u Telekomu Srbija, Ivanka Milenković, osnivačica Sistema Ekofungi i Andrea Stanković, suosnivačica Inside konferencije.

Učesnice su ocenile da se startap kompanije u Srbiji i dalje nalaze pred izazovima kao što je snažnija podrška za izlazak na strana tržišta, bolja saradnja sa drugim kompanijama, velikim i malim, da bi se bolje iskoristilo znanje u startapima koje već postoji, a nedostaju i veštine prodaje znanja i proizvoda svetu. Uz potrebu da preduzetnički duh u Srbiji treba stalno unapređivati, učesnice su naglasile da postojeća administrativna regulativa vrlo često predstavlja problem, a kao jednu od ključnih prepreka istakle su Zakon o deviznom poslovanju. Taj zakon u značajnoj meri sputava onlajn poslovanje, pa bi ga trebalo pisati ispočetka, a ne samo menjati pojedine odredbe, konstatovale su učesnice ovog razgovora.

Izvor: Magazin biznis