30 јун Evropska priznanja se osvajaju i kolačima
Od pet kandidata koje je Privredna komora Srbije predložila Evropskoj komisiji odabrana je Zorica Selaković, vlasnica zanatske radionice „Dezert“ iz Čačka, koja će ove jeseni učestvovati na smotri najboljih preduzetnika iz 28 evropskih zemalja.
Kada je pre dve decenije, posle rada u ugostiteljstvu, odlučila da se upusti u ne baš lako preduzetništvo proiz – vodnje kolača i torti, Zorica Selaković iz Čačka, vlasnica danas renomirane samostalne ugostiteljske radionice „Dezert“, nije ni slutila da će dostići visoke standarde poslovanja kakvi postoje u razvijenim evropskim zemljama. Članstvo i angažovanost u Udruženju poslovnih žena Srbije, prodornost da se pregalački rad i javno predstavi, kao i potpuna posvećenost, imali su izuzetne rezultate. Zorica Selaković je dobitnica mnogih priznanja: više od trideset dobijenih na sajmovima u našoj zemlji, regionalno priznanje Privredne komore Kraljevo „Naj – žena u 6iznisu“, zatim „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije – samo su neka od do sada osvojenih nagrada.
Ovog proleća, Zorica Selaković je imala čast da postane laureat dva eminentna priznanja. Prvo je izbor za jednu od deset žena ambasadorki ženskog preduzetništva u našoj zemlji. Gotovo istovremeno, Evropska komisija je od pet predloženih kandidata Privredne komore Srbije izabrala Zoricu Selaković za najbolju preduzetnicu u našoj zemlji.
Uspešna žena iz Čačka predstavljaće Srbiju ove jeseni u Briselu na smotri najboljih preduzetnika, na kojoj će učestvovati 36 vlasnika malih i srednjih preduzeća iz 28 evropskih zemalja. Srećna zbog izuzetno visokih priznanja koje je do sada osvojila, Zorica Selaković kaže za Ekonometar:
– Moj trud i upornost da ne posustanem kada je bilo teško i kada su nailazile i očekivane, ali i nepredvidljive teškoće, sada su nagrađeni. U našoj sredini, koja je i birokratska i konzervativna, uspešne žene prinuđene su da ispolje veliku snagu i hrabrost da se dokažu. Moj uspeh i sva priznanja koja sam dobila trebalo bi da podstaknu sve žene, ali i muškarce, da se vredi boriti sa teškoćama. Treba savladati malodušnost kako bi biznis postao uspešan i profitabilan. Kad – tad sve dolazi na svoje mesto – kaže Zorica.
Ona ne propušta da naglasi da je u trenucima kada su stizala priznanja koja će joj omogućiti da dva puta poseti Brisel (prvi put u društvu još pet koleginica izabranih ambasadorki ženskog preduzetništva, i drugi put kao kandidat Privredne komore Srbije i po odluci Evropske komisije) mislila i na svojih četrdeset zaposlenih, zahvaljujući kojima je i postigla ovoliki uspeh.
Životna priča Zorice Selaković, majke dve ćerke i bake troje unučadi, slična je pričama hiljada žena u našoj zemlji koje prihvataju izazove. One se hrabro upuštaju u sopstveni biznis, svesne velikog rizika i odgovornosti, ali i eventualnog kraha koji vreba na svakom koraku, često i u privatnom životu.
Kako je Zorica Selaković započela biznis?
– U vreme kada sam počinjala da se bavim ovim poslom nije postojala mogućnost registracije proizvodnje kao što je ručno pravljenje kolača i torti, pa je moja firma uvršćena u pekarsku industriju. Šifra delatnosti „Porodična radionica za izradu kolača i torti“ uvedena je upravo zahvaljujući meni, odnosno mojoj firmi. I dok su pekari dobijali pomoć, ona je meni, na žalost, bila uskraćena – podseća naša sagovornica.
Ovim, zapravo, Zorica Selaković želi da upozori mnoge na svoj slučaj i ističe:
– Ovo govorim zato da bi se stekao utisak o tome sa kakvim se sve teškoćama svi mi suočavamo na početku sopstvenog poslovanja. Naše žene su, nesporno, vredne, darovite i spretne. Svojoj majci sam zahvalna zato što mi je poverila neke tradicionalne recepte i neke tajne spravljanja kolača i torti. Bila sam fascinirana kako je, već ozbiljno bolesna, uspela da pripremi desert za stotine zvanica. Stari recepti su i danas veoma značajni u mojoj radionici – podseća naša sagovornica.
Želela je da otvori poslastičarnicu u centru Čačka i uspela je želju da ostvari. Međutim…
– Dogodila se globalna ekonomska kriza, krediti su postali sve manje isplativi. Istovremeno, desila se kriza i u mojoj porodici: razvod braka. Taj čin je imao za posledicu ne samo emotivni stres, već je usledila i podela imovine. Sve je, najednom, stalo. Radnice nisu znale kom carstvu da se priklone: mom bivšem suprugu ili meni koja sve počinjem od nule!? Nisam želela da utičem na njih, ali su, i bez toga, jedna za drugom dolazile da mi pomognu u svemu, pa i na novom početku. Zahvalna sam tim ženama. Upravo zato sam, zahvaljujući programu Evropske unije koji nosi naziv „Druga šansa“ i kandidovanju Privredne komore Srbije, odabrana kao najbolja preduzetnica u našoj zemlji. Razlog leži i u tome što se nisam predala. Energiju nisam trošila na plakanje i depresiju, već sam je maksimalno koristila za rad i sveže ideje – iskreno priča Zorica Selaković.
Firma „Dezert“ je danas sposobna da pripremi slatkiše za nekoliko stotina zvanica. Poseduje 180 i NSSR sergifikate. U planu je osvajanje i inostranog tržišta. Zorica Selaković sarađuje sa etnologom kako bi sačuvala stare recepte, ali i sa srednjom školom koja odnedavno obrazuje i priprema kadrove za smer proizvodnje deserta, koji do sada nije postojao u nas.
Neverovatno, ali istinito: Zorica Selaković je sa ćerkom bila pozvana da u Americi pripremi kolače i torte za svečanost na koju je bilo pozvano nekoliko stotina ljudi. Odazvala se pozivu i vratila sa impresivnim utiscima i ocenama domaćina.
Firma „Dezert“ u Beogradu poseduje dve poslastičarnice. Kapacitet ove danas velike fabrike kolača i torti, čiji je osnivač, vlasnica i promotor svih preduzetničkih poslova Zorica Selaković, omogućuje pripremanje slatkih proizvoda za ogroman broj zvanica na bilo kom nivou i bilo gde u našoj zemlji.
Na smotri najboljih u Briselu
Projektom Evropska nedelja malih i srednjih preduzeća (SME Week) posta – vljeni su čvrsti kriterijumi za izbor najboljih evropskih preduzetnika. Ideja za kriterijume nije bila samo uspešnost i inovacije, već i izbor preduzetnika koji su posle neuspeha i kraha poslovanja započeli novi ili nastavili stari biznis. Posredi je, razumljivo, aktuelno vreme u kome je globalna ekonomska kriza mnoge male i srednje firme poremetila u poslovanju.
Da bi podstakla pokretanje novog biznisa kod velikog broja ljudi Evropska unija je osmislila program „Druga šansa“. Privredna komora Srbije je Evropskoj komisiji predložila petoro kandidata. Odabrana je Zorica Selaković, vlasnica samostalne ugostiteljske radnje „Dezert“ iz Čačka, čija će priča biti zabeležena u knjizi „Tajne uspeha 2011 – druga šansa za preduzetnike i privrednike“.
Tako će ove jeseni naša predstavnica učestvovati na smotri zajedno sa 36 odabranih vlasnika malog i srednjeg biznisa iz 28 evropskih zemalja.
Tajna uspeha
U čemu je tajna uspeha, s obzirom na to da je krah u jednom trenutku i vama ozbiljno pretio?
– Prvenstveno u upornosti, ambiciji, kreativnosti, idejama i usklađivanju proizvoda sa savremenim tokovima. Ne sme se nipošto odustati i dopustiti da vas malodušnost i depresija savladaju. U početku je u mojoj radionici u porodičnoj kući radilo desetak žena koje su mi donosile svoje recepte, kako bismo neprekidno otkrivale nešto novo za naše tržište – kaže Zorica Selaković.
„Dezert“ za Srbe u Americi
Zorica Selaković je sa ćerkama i zetom 4. Jula 2006. Godine, povodom proslave Dana nezavisnosti boravila u Džeksonu, kraj Sakramenta u Kaliforniji (SAD) , na poziv Mihajla Purića i Lane Vuković. Ovaj par svake godine organizuje veliku manifestaciju u letnjem kampu crkve Sveti Sava za Srbe koji žive u Džeksonu. Zorica je Mihajlu i Lani dve godine pre toga pravila torte za venčanje u Srbiji, kojima su bili oduševljeni. Nisu to zaboravili i pozvali su je da i ljudima u Americi pokaže kakve kolače pravi.
Zorica je sa ćerkama i zetom pripremila torte i sitne kolače za više od 1. 000 ljudi za veoma kratko vreme. Kaže da niko od naših ljudi koje je srela u Džeksonu ne govori srpski jezik, jer već tri generacije žive u SAD, ali „krv nije voda“: svi su bili oduševljeni ukusima torti i kolača iz Čačka.
Zorica Selaković je, tog jula pre pet godina, sa porodicom boravila 20 dana u SAD a ljubazni domaćini su im omogućili da posete Los Anđeles, Las Vegas, San Francisko, Holivud, Beverli Hils, Palm Springs i druge poznate destinacije. Naša sagovornica je dobila poziv i ove godine da svojim slatkišima „zasladi“ proslavu u Kaliforniji, ali zbog obaveza nije mogla da otputuje.