JAČE POSLOVNE VEZE ŽENA NEMAČKE I SRBIJE

JAČE POSLOVNE VEZE ŽENA NEMAČKE I SRBIJE

Pokrenut portal njnjnj.džyglobal.net za povezivanje preduzetnica iz Srbije i Nemačke. Nemačke investicije u Srbiju 2004. godine iznosile 278 miliona evra, dok u 2011. dostižu oko 1,5 milijardi evra

BEOGRAD –  Srbija je uvek bila atraktivno mesto za nemačke preduzetnike, a u proteklih devet meseci to je još izraženije, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas na predstavljanju biznis njeb portala za preduzetnice iz Srbije i Nemačke, koji je uz pomoć Evropske unije (EU) pokrenulo Udruženje poslovnih žena Srbije.

„Nemačka i Srbija imaju zajednička interesovanja, a nemačka preduzeća traže preduzeća na koja mogu da se oslone u Srbiji“, izjavio je Mas na konferenciji za novinare, na kojoj je zvanično obeležen početak rada portala po nemačkoj licenci.

Ambasador Nemačke izjavio je danas da raste interesovanje nemačkih preduzeća za investiranje u Srbiji. On je dodao da su nemačke investicije u Srbiju 2004. godine iznosile 278 miliona evra, dok u 2011. dostižu oko 1,5 milijardi evra.

„Srbija je uvek bila atraktivno mesto za nemačka preduzeća, a u poslednjih šest do devet meseci to značajno raste“, kazao je Mas povodom zvaničnog pokretanja portala njnjnj.džyglobal.net.

NJeb portal džyglobal.net omogućiće preduzetnicama iz Srbije pristup ženskim preduzećima iz Nemačke u različitim sektorima.

Kada se registruju na portalu, srpske i nemačke firme kojima rukovode žene moći će međusobno da sarađuju stvarajući jedinstvene, virtuelne ženske mreže. Imaće lakši pristup poslovnim vestima, korisnim linkovima, ali i informacijama o fondovima EU, namenjenim malim i srednjim preduzećima.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić je istakla da je za Srbiju od neprocenjivog značaja svaki korak bliže EU.

„Aktivnost koja zbližava ljude u EU, značajnija je od povezivanja institucija. Na nivou preduzetništva, to je od vrhunskog značaja, budući da Srbija nema ni veliku tradiciju preduzetništva ni preduzetnički menatalitet“, rekla je Matić.

Zbog toga je, prema njenim rečima, dobro da žene, koje u Srbiji imaju prepreka da postanu preduzetnice, steknu nova iskustva, povezujući se sa koleginicama iz Nemačke.

„Umrežavanje je danas osnova uspeha na globalnom tržištu“, istakla je Matić.

Ona je ukazala na teškoće za karijeru žena u Srbiji, istakavši da je zastupljenost žena u političkim strukturama manja nego što je propisano, kao i da je zastupljenost žena veća u sektorima gde su zarade manje, a manja gde je veća odgovornost i mogućnost odlučivanja.

„Preostalo je još mnogo da se uradi u priznavanju ženskih prava u EU, ali i u drugim zemljama“, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

„Unutar EU, u tri oblasti nastojimo da postignemo ravnopravnost – jednaki pristup radu za muškarce i žene, jednake plate i priznanje u društvu“, predočio je Dežer.

Iako je mnogo postignuto, situacija je i dalje diskriminatorska. Razlika postoji, jer su žene za oko 18 odsto manje plaćene u odnosu na muškarce, predočio je Dežer.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će novi portal, koji se pokreće u Srbiji uz podršku EU, doprineti smanjenju nezaposlenosti, naročito žena.