office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Članice UPŽ Srbije prisustvovale su radnoj večeri na temu „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“

Radojka Nikolić, ekonomska analitičarka, urednica časopisa „Ekonometar“ i Magazina „Biznis“ i članica UPŽ Srbije, predstavila je prisutnim članicama Udruženja statističku sliku ekonomije Srbije u 2019. godini, govoreći o značaju „Turskog toka“ i ekonomskim trendovima u industriji, spoljnoj trgovini i trgovini na malo.

Takođe je bilo reči o brojkama vezanim za zapošljavanje,visini zarada u različitim delatnostima, Ekonomskom memorandumu za Srbiju (CEM) i dokumentima vezanim za potencijale i reforme kojima bi se obezbedio rast dohotka po glavi stanovnika i rast zemlje uopšte. Kako je rečeno, reforme i rast neće biti lako izvodljivi, jer je Srbija tek sada uspela da dostigne nivo koji je imala 1990. godine: 30 godina nam je bilo potrebno da se vratimo tamo gde smo bili.

Ipak, i pored nepovoljnih ocena Svetske banke o usporavanju globalnog privrednog rasta 2019. godine, zbog trgovinskog rata SAD i Kine, moguće je, uz određene uslove, očuvati makroekonomsku stabilnost Srbije, ocenjeno je na ovom sastanku.