office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

DAN DEVOJČICA U IKT SEKTORU

Međunarodni „Dan devojčica u IKT sektoru” ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen „Dan devojčica”, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica.

„Dan devojčica“ ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

U proteklih 8 godina koliko UPŽ Srbije organizuje „Dan devojčica“ kroz projekat je prošlo više od 7000 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Nakon izvršene evaluacije, 95% anketiranih devojčica se izjasnilo da bi želelo da bude kao što su žene koje su upoznale tog dana, a polovina njih je napisalo da bi želelo da budu direktorke kao što su preduzetnice čije su kompanije posetile.

Aktivnosti na projektu

UPŽ Srbije je 2016. godine ovom originalnom konceptu dodalo i novu dimenziju, proširilo aktivnosti, ali i ciljeve koje želi da postigne na ovom projektu. U okviru projekta, UPŽ Srbije motiviše devojčice da se oprobaju u preduzetništvu i naprave prve korake, kako bi pri izboru budućih zanimanja uzele u obzir i preduzetništvo, koje je u sistemu formalnog obrazovanja zanemareno.

Projekat će se i ove godine odvijati i realizovati kroz tri različite aktvinosti:

Aktivnost 1: Takmičenje za osnovce: „Uhvati ideju“
U okviru takmičenja će timovi učenica završnih razreda osnovne škole biti pozvani da kroz korišćenje savremenih načina komunikacije predstave svoje preduzetničke ideje. Koncept prezentacije je prilagođen njihovom uzrastu. Prilikom osmišljavanja i prezentovanja svojih ideja moći će da koriste formu video tutorijala na zadate teme koje će biti prezentovane na You tube i Instagram kanalu UPŽ Srbije. Nakon evaluacije radova, stručna komisija će doneti odluku o pobednicima, a nagrade će biti dodeljene u okviru Trening radionice za finalistkinje. Na dodelu nagrada i ove godine će biti pozvana predsednica Vlade Republike Srbije, koja je počasna pokroviteljka manifestacije.

Preuzmite konkursnu dokumentaciju:

Formular za prijavu (2019.)

Saveti za izradu video rada (2019.)


Aktivnost 2: – Posete kompanijama
Posete kompanijama su planirane za četvrtak,25. 04. 2019. godine kada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća u svim gradovima u Srbiji gde će biti održan „Dan devojčica“ i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, poput inženjerstva, mašinstva i IT sektora. Takođe, UPŽ Srbije namerava da nastavi sa praksom promovisanja preduzetništva među mladim osobama i u drugim sektorima, te poziva i druge kompanije da otvore svoja vrata devojčicama i tako doprinesu podsticanju njihovog većeg učešća u preduzetništvu, u kojem još uvek postoji rodni jaz.


Aktivnost 3: Trening radionica za finalistkinje
Trening radionica za finalistkinje će se održati u četvrtak, 25.04.2019. godine iza temu imati preduzetništvo kod mladih, kada će predstavnice timova najboljih radova koji su ušli u finale nakon radionice imati petominutne prezentacije svojih radova nakon čega će biti doneta odluka o pobednicama takmičenja.