office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Cvet uspeha za ženu zmaja

Nagrada „Cvet uspeha za ženu zmaja“ predstavlja jedinstveni podsticaj poslovnim ženama koje se uspešno nose sa izazovima tranzicije i dodatno motiviše žene koje su na korak do odluke da se otisnu u svet preduzetništva. Cilj nagrade je afirmacija uspešnih preduzetnica i vidljivost njihovog doprinosa ekonomskom razvoju Srbije. Priznanjem najuspešnijima skreće se pažnja javnosti na veliku pokretačku snagu ženskog preduzetništva.

Nagrada za „naj“ preduzetnice ustanovljena je prvi put 2007. godine, sa ciljem da se uticaj žena na razvoj privrede Srbije učini vidljivim i da se motivišu preduzetnice za nove uspehe. Idejni tvorac nagrade je Udruženje poslovnih žena Srbije.

Mogućnost učešća na konkursu za nagradu imaju sve poslovne žene koje su vlasnice preduzeća ili imaju udela u vlasništvu preduzeća i glavnu ulogu u menadžmentu firme, bez obzira na vrstu delatnosti. 

Nagrada se dodeljuje u dve kategorije:

  • IZVOZNO ORIJENTISANA FIRMA
  • USPEŠAN POSLOVNI MODEL

Pored nagrada u dve glavne kategorijie UPŽ svake godine dodeli i specijalna priznanja uspešnim preduzetnicama za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja gde su postigle zapažen uspeh na domaćem i inostranom tržištu.

Manifestacija „Cvet uspeha za ženu zmaja“ je u 2012. bila kandidat Srbije, na predlog Ministarstva finansija i privrede,  za prestižnu nagradu Europe Enterprise Promotion Award – EEPA, i od ukupno 400 prijavljenih projekata iz cele Evrope ušla je uži izbor za nagradu. 

Promovisanje dostignuća žena u biznisu, učešćem u komisijama za izbor „naj” preduzetnica, podržale su žene na rukovodećim pozicijama u Vladi Srbije i njenim specijalizovanim telima. U želji da se o preduzetnicama javno govori kao o važnom ekonomskom resursu, projekat su do sada podržali: ministri  privrede, bivši i aktuelni potpredsednici Vlade Republike Srbije, bivši i aktuelni predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i druge ugledne ličnosti na rukovodećim pozicijama u institucijama za podršku malim i srednjim preduzećima.

U 2018. godini, jubilarnoj godini postojanja UPŽ je po dvanaesti put dodelilo nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji. Specifičnost izbora 2018. je što se od dosadašnjih 118 dobitnica ovog priznanja u najužem izboru našlo 19 zmajica, a u kategoriji „Žena zmaj nad zmajevima“, osmišljenoj povodom jubileja UPŽ, priznanje su ponele Ljiljana Karaklajić, vlasnica i direktorka preduzeća „Dexpress“ iz Beograda, dr Jasmina Knežević, suvlasnica i direktorka Opšte bolnice „Bel Medic“ iz Beograda, i Gordana Đurđević, suvlasnica i direktorka preduzeća „Slovo“ d.o.o. iz Beograda.

Manifestaciju „Cvet uspeha za ženu zmaja“ su 2018. godine podržali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Ministarstvo privrede, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), SME Week, VIP Mobile d.o.o, Ikea Srbija d.o.o., Uni Credit banka, Prolom voda i članice UPŽ Srbije.

Listu članica UPŽ Srbije koje su do sada nagrađene ovim priznanjem možete pogledati ovde.

KONKURS 2020