IT clinic

Ukoliko imate pitanja za naše članice u okviru IT (informatičke) klinike, popunite formu u nastavku i napišite pitanja na koje želite da dobijete odgovor, a naše članice će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. 

Završila sam ekonomsku školu, ali me interesuju internet i računarstvo, htela bih da se obučim i možda jednoga dana potražim posao u toj oblasti. Međutim, nemam sredstava da plaćam skupe IT kurseve i obuke. Da li imate neki savet kako bih mogla da se uključim u ove poslove? M.N.

S obzirom na vaše interesovanje, za početak svakako savetujemo da aktivno pretražujete sajtove i pratite na društvenim mrežama ponude za besplatne obuke, od kojih biste krenuli. Danas ima mnogo načina i mogućnosti za dopunsko obrazovanje, kurseva, tutorijala, onlajn radionica i vebinara, kao instrumenata neformalnog obrazovanja, kako biste došli do osnovnih znanja, koja biste zatim mogli da nadograđujete složenijim, dugotrajnijim i užestručnim obukama, jer u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija veliki je raspon zanimanja, od jednostavnijih do onih koja traže visoku kvalifikaciju. Takođe, razni su načini angažovanja, od honorarnih poslova, frilens angažovanja, do stalnog zaposlenja. I Udruženje poslovnih žena Srbije povremeno organizuje besplatne IT obuke, to su osnovni kursevi za veb dizajn i obuke koje pružaju početna znanja i alate u IT sektoru. Ovakvi kursevi namenjeni su pre svega početnicama, teže zapošljivim grupama žena, kako bi stečena znanja mogle da upotrebe kao osnovu za svoj dalji profesionalni razvoj i dodaju ih listi svojih poslovnih veština, prilikom traženja posla. S obzirom na brzinu razvoja savremenih tehnologija, današnje tržište rada pored usko stručnih znanja ceni i multifunkcionalnost kao i sposobnost i spremnost na brzo prilagođavanje i ovladavanje novim znanjima. Pozivamo vas zato da pratite naše objave o novim kursevima, ali i sve druge
informacije dostupne na internetu, jer za konkurentnost na tržištu rada u današnje
vreme, celoživotno učenje jedan od osnovnih preduslova.

UPŽ Srbije