office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Telenor Dan devojčica 2016

Februar 2016 – Maj 2016

Dan devojčica u IKT- u ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica. Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

U proteklih 5 godina koliko UPŽ Srbije sprovodi Dan devojčica kroz projekat je prošlo više od 6500 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Ove godine Telenor Dan devojčica će se odvijati i realizovati kroz tri različite aktivnosti.

Aktivnost 1: „Takmičenje za osnovce: Uhvati ideju“

U okviru takmičenja će timovi učenica završnih razreda osnovne škole biti pozvane da kroz korišćenje savremenih načina komunikacije predstave svoje preduzetničke ideje na temu „Kako da zaradim džeparac na kreativan način“. Prilikom osmišljavanja i prezentovanja svojih ideja moći će da koriste formu video tutorijala na zadate teme koje će biti prezentovane na You tube kanalu UPŽ Srbije. Nakon evaluacije radova, stručna komisija će doneti odluku o pobednicima, a nagrade će biti dodeljene u okviru Okruglog stola.

Aktivnost 2: Glavni događaj- posete kompanijama

Glavni događaj planiran je za četvrtak, 21.04.2016. godine kada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća u svim gradovima u Srbiji gde će biti održan Dan devojčica u IKT-u i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblasti u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, poput inženjerstva, mašinstva i IT sektora.

Aktivnost 3: Okrugli sto

Okrugli sto koji će se održati u četvrtak, 21.04.2016. godine će za temu imati preduzetništvo kod mladih, u kome će učestvovati predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sponzori projekta, preduzetnice i preduzetnici, predstavnici medija itd.

Projekat realizuju:

Udruženje poslovnih žena Srbije, Telenor Fondacija, Schneider Electric DOO, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo privrede, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kroz dva projekta: Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP) i Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji (VET), Kancelarija za mlade i Centar Inventiva.