JUBILARNI DAN DEVOJČICA U IKT-U OKUPIO 150 UČENICA IZ CELE SRBIJE

JUBILARNI DAN DEVOJČICA U IKT-U OKUPIO 150 UČENICA IZ CELE SRBIJE

Uz podršku kompanije Vip mobile tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju”, inače sastavni deo ovoga dana, po prvi put je usled pandemije COVID-19 organizovano u potpunosti onlajn.

U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasirane Nede Enčev, učenice OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda, i ideja koju je predstavila u svom video radu. Tri prvoplasirana rada biće nagrađena od strane kompanija Vip mobile i izdavačke kuće Klett.

– Uprkos vanrednoj situaciji Udruženje je odlučno da ne posustane, i shvatajući celu situaciju kao veliki izazov, donelo je odluku da sve aktivnosti organizuje kompletno onlajn. Učešće devojčica iz skoro svih krajeva Srbije i njihove virtuelne posete kompanijama u IKT sektoru, gde su imale prilike da vide kako se putem internet platformi organizuju poslovni sastanci i čuju inspirativne priče izuzetno uspešnih menadžerki, samo je još jednom učvrstilo naš put u upornoj promociji pravih vrednosti i društva jednakih mogućnosti za sve – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Sa ciljem da osnaži i inspiriše devojčice da prilikom odabira budućih profesija kao opciju sagledaju mogućnosti koje pruža oblast informaciono – komunikacionih tehnologija, za njih je u okviru „Dana devojčica u IKT-u“ organizovano i onlajn druženje sa menadžerkama kompanija Vip mobile, Saint Di, Klett, Ericsson, Comtrade, Generali Osiguranje, SET, HTEC Group i drugih. Na taj način imale su priliku da od ovih uspešnih žena čuju inspirativne priče o njihovom obrazovanju, odabiru škola i fakulteta, o radu, ali i daljem svakodnevnom učenju.

– Od prvog dana na tržištu Srbije prioritet naše kompanije bio je da kreira inkluzivan poslovni model i okruženje koje garantuje jednake prilike za napredovanje i razvoj, nevezano za pol. Danas, Vip ima zavidnu tradiciju poveravanja ključnih procesa i odluka upravo ženama – one čine 60 posto od 1.400 naših zaposlenih i nalaze se na više od pola rukovodećih pozicija u kompaniji. Zbog toga nam je posebno drago što, kroz podršku ovom događaju treću godinu zaredom, devojčicama na ličnom primeru možemo da pokažemo da su vrata IKT-a za njih širom otvorena i da u ovoj industriji vrednim radom i posvećenošću mogu da postignu sve što žele – rekla je Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za tržišta Vip mobile.

Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva omladine i sporta i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, projekat su podržali i ITU, SME Week, kao i kompanije Vip mobile, izdavačka kuća Klett, Generali Osiguranje Srbija, kao i višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Ove godine GIZ je realizovao Dan devojčica kroz projekat nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ a u manifestaciji je učestvovalo pet srednjih stručnih škola uključenih u ovaj projekat.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava desetu godinu zaredom. U prethodnih devet godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Izvor: Ringeraja.rs