Radionice za unapređivanje preduzetničkih veština žena

Radionice za unapređivanje preduzetničkih veština žena

Danas je u Integra Life Club-u u Beogradu održana prva radionica „Ravnopravno u lancu vrednosti“, kojom je započeta praktična obuka u okviru istoimenog projekta koji realizuje Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Nakon Beograda radionice će biti održane i u Zrenjaninu i Valjevu

Cilj obuke je unapređenje preduzetničkih veština žena radi uključivanja u lance dobavljača. U okviru radionica preduzetnice imaju priliku da savladaju QAB analizu, Canvas poslovni model, poslovnu komunikaciju sa potencijalnim poslovnim partnerima, kako istražiti tržište, kako zadržati autentičnost i prilagoditi se promenama koje su neminovne, kao i mnoge druge tehnike.

Projekat „Ravnopravno u lancu vrednosti“ ima za cilj promociju uključivanja malih i mikro kompanija u lanac vrednosti velikih korporacija, kako bi se njihovo samozapošljavanje učinilo održivim i na taj način osnažili ekonomski kapaciteti žena u Srbiji. Projekat promoviše pomoć razvoju ženskog preduzetništva, a u skladu sa Nacionalnim akcionim planom u delu ekonomskog osnaživanja žena kao i sa prinicipima koje je definisala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women). Uključivanje žena u lanac vrednosti je 5. Princip osnaživanja žena а ovim projektom se podstiče njegova primena i sprovodi koncept održive ekonomije u kojoj su svi privredni akteri deo jedinstvenog eko sistema u kome ostvaruju korist, istovremeno doprinoseći razvoju privrede i društva u celini. Prepoznata je potreba veće saradnje i povezivanja korporativnog sektora sa sektorom malih preduzeća, posebno ženskim biznisima, koji su međusobno udaljeni. Zato je u okviru projekta već održan panel na ovu temu ali su organizovani i B2B sastanci, na kojima su predstavnici korporativnog sektora imali priliku da se direktno upoznaju sa preduzetnicama članicama Udruženja poslovnih žena Srbije, koje su u više navrata imale prezentacije i izložbe na kojima su predstavljale svoje proizvode i usluge.

U okviru projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“ ustanovljeno je i po prvi put prošle godine dodeljeno priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“. Priznanje se dodeljuje velikim kompanijama koje primenjuju 5. princip Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i koje su pružile najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača, a prvi dobitnici su Delta Holding, Ikea Srbija, Avon Srbija, Vip mobile i UniCredit banka.

 

Izvor: Biznis&Finansije