office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Uručene nagrade za konkurentnost

Kompanijama, koje su na najuspešniji način iskoristile usluge Evropske mreže preduzetništva,dodeljena priznanja povodom deset godina realizacije projekta

Povodom obeležavanja 10 godina uspešne realizacije projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), dodeljene su nagrade kompanijama koje su na najuspešniji način iskoristile usluge mreže i potpisale ugovore sa firmama iz inostranstva. Uručene su i zahvalnice partnerima koji su učestvovali u realizaciji projekta u Srbiji. Na svečanosti, koja je održana 22. novembra u Beogradu, istaknuto je da je EEN ključni instrument strategije EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Evropi.

Marko Čadež, predsediik Privredne komore Srbije (PKS), rekao je da je Srbija od početka uključena u EEN i da je oko 17.000 srpskih MSP koristilo usluge mreže.

„Najvidljivija korist za kompaniju meri se brojem ugovora. Više od 300 MSP, uz podršku EEN, potpisalo je ugovore sa inostranim partnerima, izašlo na strana tržišta ili ojačalo poziciju na onima, na kojima su poslovali“, rekao je Čadež.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istakla je da nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog sektora MSP.

„Male i srednje firme su kičma najrazvijenijih evropskih regiona. Kada postanemo članica i mi ćemo imati pristup strukturnim fondovima EU, koji su neuporedivi u odnosu na ono što koristimo kao zemlja kandidat“, rekla je Joksimovićeva.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, ohrabrio je kompanije da na najbolji način iskoriste usluge EEN i mnogobrojne alate koje nudi i podsetio da su predstavnici Evropskog investicionog fonda i pet banaka u Srbiji potpisali ugovor o pomoći u finansiranju MSP, što je veoma važno za razvoj ovoga sektora.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ukazao je na važnost uspostavljanja čvrstih veza između obrazovanja i nauke sa privredom. Svečanosti je prisustvovao i Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, predstavnici poslovnih asocijacija, akademske zajednice.

Jubilarne nagrade EEN uručene su predstavnicima sledećih kompanija:

Swifty Beograd (IT startap, koja ima prvu cloud responsive platformu za konverziju PSD u NTML 5 i CSS 3 fajlove), zatim „Resor“ Gadžin Han (proizvodnja novih i remont starih komunalnih nadogradnji), „Ukras“ Vranje (proizvodnja zaštitnih rukavica), „Vitalis Komerc“ Niš (proizvodnja medicinskih preparata), Beauty Imagini Beograd (holistički centar), Marija Handmade Šabac (umetnička radionica za izradu odeće i nakita), WIKA merna tehnika Beograd (proizvodnja elektronskih, mehatroničkih i mehaničkih instrumenata za merenje pritiska), „Belit“ Beograd (dizajn, razvoj, implementacija i integracija IT rešenja) i „Jasmil“ Arilje (proizvodnja rublja). Nagradu je dobilo i udruženje Leskovački ajvar, koje čini 15 proizvođača Jablaničko-pčinjskog okruga, a jedino ima registrovanu oznaku geografskog porekla, sa nazivom leskovački ajvar.

Zahvalnice su dobili partneri koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji: Udruženje poslovnih žena, Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, Institut za nuklearne nauke Vinča, Auto-klaster Srbije, Beogradski sajam, Advantage Austria Serbia, Master centar Novosadskog sajma, EU Info centar, Nemačko-srpska privredna komora i Belgrade Venture Forum.

Izvor: Ekonometar

 

Usluge za podršku razvoju MSP

Evropska mreža preduzetništva je aktivna u više od 60 zemalja i okuplja 3.000 eksperata iz više od 600 organizacija. Mreža pruža set standardizovanih usluga MSP za internacionalizaciju i razvoj poslovanja, omogućava preduzetnicima učešće u poslovnim susretima, pruža pomoć u transferu tehnologija, u oblasti zaštite intelektualne svojine, razvoju istraživačkih projekata, tumačenju i primeni propisa, korišćenju programa i fondova EU.

U Srbiji je za sprovođenje usluga mreže zadužen konzorcijum EEN Srbija, čiji je koordinator PKS, dok su ostale institucije u konzorcijumu Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Poslovni inkubator Novi Sad, Univerzitetu Nišu i Razvojna agencija Srbije.