office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Okrugli sto: Kvartalne analize ekonomskih kretanja

Ovu poslovnu godinu UPŽ Srbije je zaključilo radnom večerom na temu: „Kvartalne analize ekonomskih kretanja“. O aktuelnim ekonomskim temama, kretanjima i prognozama u Srbiji, kao i MSP sektoru prisutne članice informisala je glavna i odgovorna urednica časopisa Ekonometar i Magazin Biznis, Radojka Nikolić.

Zaključak sa prvog sastanka krajem janura ove godine odnosio se na ekonomski rast u 2018. i glasio je: „Za ovu godinu predviđa se rast svetske privrede od gotovo 4% (3,9%), što je jedna od najviših procena rasta u prošlih nekoliko godina, pa čak i od izbijanja globalne ekonomske krize pre deset godina. SAD privreda će rasti 2,5%, Indija preko 7%, Kina oko 7%, države evrozone rast od oko 2%, Holandija 2,5%, Švedska 3%, Nemačka preko 2%…. a rast srpske privrede biće 3,5%. Za Srbiju bi bilo veoma značajna da duplira predviđeni rast od 3,5% da bi se bar malo približila ekonomski razvijenim zemljama, da bi dobila snažniju privredu i da bi se popravio standard stanovništva“.

Procena iz januara 2018. godine se pokazala uglavnom tačnom, s tim što se očekuje da rast BDP-a u ovoj godini iznosi oko 4,2%, usled dobre poljoprivredne sezone koja je doprinela sa gotovo jednim procentom rasta u BDP-u (realni rast privrede oko 3%).

U ovom momentu su poznati su podaci za rast BDP u tri kvartala ove godine: U prvom kvartalu rast je iznosio 4,8 %, u drugom 4,9 % i u trećem 3,8 %. Procene za celu 2018. godinu – rast 4,2 %, zahvaljujući poljoprivredi, jer industrija nije mnogo rasla.

 Zaključak ovog sastanka je da su procene MMF-a da globalana ekonomija nastavlja da raste u ovoj godini po stopi od 4%, a da će se sledeće godine rast podići na 5%. Euribor će ostati u negativnoj zoni tokom 2018. godine. Izlazak Euribora iz minusa očekuje se 2019. godine. Stoga, godinu 2019. treba iskoristiti za brži razvoj i ukupne ekonomije i kompanija pojedinačno, jer je pitanje kakva će se voditi evropska i svetska monetarna politika narednih godina i kakvo će biti geopolitičko okruženje.