office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

MALA FIRMA – PRVA U SRBIJI NAPRAVILA MAGNEZIJUM U FORMI GELA: Zanimanje „mama” odredilo karijeru

Posle rada u velikim kompanijama, Maja Baković je stala na čelo porodične firme za proizvodnju kozmetičkih preparata, u Kovinu. Glavni razlog je želja da se ne odvaja od kćerke Nađe i sina Lazara.

Maja Baković je članica Udruženja poslovnih žena Srbije i Centra za mame

Iz želje da ne propusti najslađe dane odrastanja kćerke Nađe (4) i sina Lazara (3), mama Maja Baković (34) je pre godinu i po dana napustila posao u velikoj kompaniji. Diplomirani menadžer u preduzetništvu, odgovorna, nasmejana, mlada Kovinka karijeru je gradila do tada u velikim sistemima. Najpre u kompaniji Robert Boš, potom u Karlsbergu. Bavila se uvozom, izvozom, marketingom, podrškom prodaji. Nije joj teško padalo ni svakodnevno putovanje do kancelarije u Čelarevu.

– Rođenjem dece otvorila sam novo poglavlje u životu. Bilo mi je teško jer napuštam divne kolege, jak tim. Međutim, želja da budem najpre mama, onda sve drugo, presudila je. Samo sam prelomila i dala otkaz. Zbog putovanja i odgovornog posla bila bih previše razdvojena od mališana, što nisam htela.

Takav sled događaja otvorio je vrata u porodičnoj firmi koju su početkom devedesetih osnovali njeni roditelji u Kovinu. Otac Zoran je preduzetnik čitav radni vek ali i više od toga. Po struci elektrotehničar, Maja ga opisuje kao neumornog inovatora.

– On je prvi u Jugoslaviji napravio mašinu za pravljenje kesa za led. Konstruisao je i izradio robotičku mašinu za fišeke od polipropilena, mašine za kontinualno uzdužno zavarivanje Proizvodnju plastike sada vodi Majin brat Aleksandar. Otac nije želeo da sedi skrštenih ruku pa se posvetio kozmetičkim preparatima.

– Iz piva sam se obrela u kozmetici, osmehuje se Maja dok se seća novog poslovnog početka. U teškim danima, priznaje, mnogo joj je značila podrška supruga Radovana i očeva rečenica – Znam da ćeš uspeti! Posebno je ponosna na jedan proizvod. Njihova mala firma sa petoro zaposlenih prva je u Srbiji napravila magnezijum u formi gela.

 

Izvor: Nirapress