office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

DRŽAVA OSLUŠKUJE PRIVREDNIKE

Investicije u 2017. bile 2,6 milijardi evra. Ove godine su veće za devet odsto

PRIORITET Vlade Srbije u narednoj godini biće nastavak otvorenog dijaloga i prihvatanje inicijativa privrede, poručila je premijerka Ana Brnabić na četvrtoj sednici Skupštine Privredne komore Srbije. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da će se Komora, u ime privrednika, zalagati za smanjenje poreza i doprinosa na zarade i niz drugih predloga usmerenih na efikasnije poslovanje.

– Cilj Vlade Srbije je da podrži što veći broj inicijativa iz privrede, jer nema boljeg načina da se odrede prioriteti nego u saradnji sa biznisom – istakla je premijerka Ana Brnabić, dodajući da je jedan od prioriteta dalje stvaranje boljeg poslovnog okruženja za privredu, kako bismo imali održiv ekonomski rast.

Brnabićeva je najavila reformu katastra i stečajnog procesa, uvođenje elektronskog plaćanja poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine, nastavak borbe protiv sive ekonomije uvođenjem e-inspektora, poresku reformu i reformu parafiskalnih nameta.

Predstavljajući članovima Skupštine PKS ekonomske rezultate Vlade Srbije u 2018, premijerka Srbije je kazala da svi pokazatelji izgledaju dobro, što upućuje na ozdravljenje i jačanje privrede. Podsetila je da je učešće javnog duga u BDP 54 odsto, nezaposlenost je 11,3 odsto, a rastu ulaganja.

– Investicije su u 2017. bile 2,6 milijardi evra, a ove godine su veće za devet odsto – rekla je Brnabićeva, i dodala da jača i sektor malih i srednjih preduzeća, koja će dobijati sve veću pažnju Vlade Srbije.

Govoreći o rezultatima PKS i strateškim ciljevima u narednoj godini, Marko Čadež, predsednik Komore, najavio je da će se PKS zalagati za smanjenje poreza i doprinosa na zarade u Srbiji na 46 odsto i ocenio da je u petogodišnjem period moguće doći do te brojke.

– Ne tražimo ništa preko noći, ali mislim da možemo da napravimo dobar put – rekao js Čadež, obraćajući se članovima Skupštine PKS.

Među inicijativama koje će Komora uputiti nadležnim institucijama biće i smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10 odsto, inicijativa za ponovo uvođenje poreskog kredita, kao i inicijativa za rešavanje problema zloupotrebe bolovanja. Predsednik PKS podsetio je na rezultate i aktivnosti PKS u 2018. izmene zakona koje su stupile na snagu zahvaljujući inicijativama privrednika.

– Nadležnima smo ove godine, osim 96 inicijativa, dali i mišljenje privrede na 73 nacrta zakona, podzakonska akta i strateška dokumenta. Ohrabruje najava da sledeće godine počinje celovita poreska reforma, koja će, verujem, doneti veće rasterećenje privrede, poboljšanje komunikacije privrede s poreskom administracijom, ali i sistemsko rešavanje konkretnih problema, kao što je kašnjenje povraćaja PDV – rekao je predsednik PKS.

– Zasada intervenišemo po pojedinačnim zahtevima članica za povraćaj PDV. Samo u 2018. godini, kompanijama koje su se obratile PKS, posle naše intervencije, vraćeno je 124 miliona dinara.

Na svečanom delu sednice Skupštine PKS dodeljene su  nagrade kompanijama, institucijama i pojedincima za postignute rezultate i angažovanje u 2018, veliki doprinos razvoju srpske privrede i jačanju pozicije na međunarodnom tržištu. Dodeljeno je 67 priznanja u tri kategorije, kao i tri posebne nagrade.

Jubilarna nagrada Privredne kotnore Srbije za 20 godina poslovanja dodeljena je kompanijama TEI-B DOO Novi Pazar, BRANA KOMERC DOO Kruševac, DIV-TRADES DOO Bačka Palanka, JUGOTEX DOO Smederevo, CONTRAST DOO Beograd, PARAGRAFLEX DOO Novi Sad, LAGUNA DOO Beograd i Udruženju poslovnih žena Srbije, dok su za tri decenije uspešnog rada nagrađenl ZAPADNA BAČKA DOO Sombor i NICEFOODS restorani DOO Beograd. POTISKI VODOVODI TISZAMENTI VIZMUVEK DOO Horgoš, nagrađeni su za pola veka poslovanja, a PROMONT GROUP DOO Novi Sad, AD CHEMOS Palić, PD VOJVODINA DOO Novo Miloševo i JMU Radio-televizija Srbije, Radio Beograd 2, za 60 godina poslovanja.

Za 70 godina uspešnog rada nagrađeni su JKP BADNJEVO Negotin, JEDINSTVO AD Sevojno, SLOBODA AD Čačak, JKP VODOVOD KRALJEVO, JKP ČISTOĆA I ZELENLO SUBOTICA, POTENS PERFORACIJA DOO Požega, ALFA-PLAM AD Vranje, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, DIMNIČAR AD Beograd i Institut za nukleame nauke VINČA. Instltut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, DIJAMANT AD Zrenjanin i PRVA ISKRA Barič, nagrađeni su za osam decenija poslovanja, PRVI PARTIZAN AD Užice za 90 godina, Hotel MOSKVA Beograd za 110 godina poslovanja i IGM OPEKA DOO Smederevska Palanka za 120 godina poslovanja.

Narodno pozorište u Beogradu ponelo je jubilamu nagradu PKS za 150 godina postojanja, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača i ZASTAVA KOVAČNICA AD Kragujevac, za 160 godina.

Za poslovni uspeh nagradeni su članovi PKS, kompanije; Aerodrom NIKOLA TESLA Beograd, AGRO MIL DOO Pojate, ATENIC-COMMERCE DOO Čačak, CONTTTECH FLUID SERBIA DOO Subotica, COPPER COM DOO Užice, Fabrika cementa CRH SRBIJA DOO Popovac, DAD DRAXLMAIER AUTOMATIVE DOO Zrenjanin, DMV DOO Niš, ELEKTROMONTAŽA DOO Kraljevo, GREINER PACKAGING DOO Odžaci, IGM MLADOST DOO Leskovac, JP JUGOIMPORT SDPR Beograd, PREDUZEĆE ZA PUTEVE POŽAREVAC, PREDUZEĆE ZA PUTEVE VALJEVO, TATRAVAGONKA BRATSTVO DOO Subotica, WEST PHARMACEUTICAL SERVICES BEOGRAD DOO Kovin, ZOPPAS INDUSTRIES SERB DOO Kikinda.

U kategoriji Poslovnog lidera nagrađeni su pojedinci: Dragan Jovanović, direktor UNIPLAST DOO Preljina, Dragan Knežević, direktor DOO BLIKPRODUKT, Tatjana Todorović, direktor AGRO-DUKAT Zrenjanin, Zoran Cvetanović, direktor ART-VISTA DOO Beograd, Jelena Luković, generalni direktor METAL AC – PROLETER AD Gornji Milanovac, Jožef Mičiz, direktor TERMOMETAL DOO Ada, Miiojko Erić, direktor MAJS DOO Odžad, Milutin Bojović, vlasnik Tekstilne radionice AMIBO Arilje, Mirjana Ivanović, direktor TERMOVENT SC LIVNICA ČELIKA AD Bačka Topola, Miroslav Gligorijević, direktor TTTAN CEMENTARA DOO Kosjerić, Mladen Petković, generalni direktor KRUŠIK AD VALJEVO, Predrag Đurović, predsednik kompanije SENTA-PROMET AD, Radovan Raičević, generalni direktor PLANINKA AD Kuršumlija, Svetlana Božinović, direktor EKO STEP PELLET DOO Petrovac na Mlavi, Slavoljub Miljković, suvlasnik BRAMY DOO Aleksandrovac, Slobodan Stojanović, vlasnik JUGPROM DOO Leskovac.

Na osnovu odluke predsednika PKS dodeljene su i tri posebne nagrade – kompaniji AIR SERBIA Beograd za jubilej – 90 godina prvog leta kojim je počelo civilno vazduhoplovstvo u našoj zemlji, redakciji Jutamjeg programa RTS i Andriji Igiću, novinaru Informativnog programa RTS i dopisniku sa Kosova i Metohije, za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede i Privredne komore Srbije, praćenje regionalnih inicijativa i događaja.

 

STRATEŠKI CILjEVI PKS U 2019.

  • Zastupanje i zaštita interesa članica na nacionalnom nivou
  • Internacionalizacija poslovanja i podrška izvozu
  • Podizanje kapaciteta i jačanje uloge Komoreu procesima transformacije i digitalizacije srpske privrede
  • Pozicioniranje privrede kao aktivnog učesnika u procesu pristupanja Evropskoj uniji
  • Jačanje uloge edukacije u privredi, kvalitetna i uspešna realizacija poverenih poslova u oblasti dualnog obrazovanja i pozicioniranja PKS u oblasti kreiranja obrazovnih politika

 

OD SEMINARA DO FORUMA

PKS je u 2018. godini organizzvao 1 20 događaja, od čega oko 50 velikih foruma, „dane dobavljača“, nastupe na međunarodnim sajmovima, radionice i seminare. Na njima je učestvovalo više od 10.000 domaćih i stranih privrednika. U sklopu ovih događaja održano je 13.000 B2B susreta domaćih prdvrednika s predstavnicima kompanija sa svih kontinenata.

 

Izvor: Večernje Novosti