office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Ko su dobitnice priznanja ,,Žena zmaj nad zmajevima“

Prvu nagradu i prestižnu titulu dobila je Ljiljana Karaklajić, vlasnica i direktorka kompanije „D Express“, drugo mesto je pripalo Jasmini Knežević, suvlasnici i direktorki Opšte bolnice „Bel Medic“, a treću nagradu je dobila Gordana Đurđević, direktorka i suvlasnica livnice „Slovo“.
Nagrađene ,,zmajice“ sa članicama žirija i predstavnicima Vlade Srbije

Na svečanosti u teatru Madlenijanum u Zemunu, 30. oktobra je obeležen veoma značajan jubilej: dve decenije rada Udruženja poslovnih žena Srbije. Istovremeno, dodeljeno je i tradicionalno priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koje je ovog puta, upravo zbog obeležavanja jubileja, imalo drugačiji karakter. Naime, pod nazivom „Žena zmaj nad zmajevima“ za priznanje su mogle konkurisati samo dosadašnje dobitnice „Cveta uspeha za ženu zmaja“, odnosno one preduzetnice koje su već ponele titule u raznim kategorijama. Inače, priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje od 2006. godine. U prethodnih jedanaest godina je, u okviru ove manifestacije, promovisano više od 400 žena, a oko 120 njih je dobilo nagrade i priznanja, dok su četiri proglašene ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva.

Ovoga puta, u jubilarnoj godini, za specijalno priznanje „Žena zmaj nad zmajevima“ prijavilo se 19 dosadašnjih dobitnica „Cveta uspeha za ženu zmaja“ u raznim kategorijama. Prema oceni žirija, kojem je predsedavala Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije, kao i prema utvrđenim kriterijumima, prvo mesto i priznanje „Žena zmaj nad zmajevima“ dobila je Ljiljana Karaklajić, vlasnica i direktorka preduzeća „D Ekspres“ iz Beograda, drugo je pripalo Jasmini Knežević, suvlasnici i direktorki Opšte bolnice „Bel Medic“, Beograd, a treće Gordani Đurđević, direktorki i suvlasnici livnice „Slovo“, takođe iz Beograda.

Ali, pre svečanog uručenja nagrada, o prošlih 20 godina rada Udruženja govorila je Sanja Popović Pantić, predsednica, koja je navela da se priča o radu UPŽS u prošle dve decenije može ispričati na mnogo načina.

Dr Sanja Popović Pantić

– To može biti priča o tome kako je žensko preduzetništvo od socijalne postalo ekonomska i razvojna kategorija, kako je evoluiralo od sitnog zanatstva i izložbi na marginama velikih sajmova do značajnog segmenta nacionalne privrede. To može biti i priča o tome kako je Udruženje bilo glavni pokretač ove transformacije i izgradnje jednog sasvim drugačijeg imidža ženskog preduzetništva kome su doprinele njegove članice, rekla je gospođa Popović Pantić i istakla:

– Udruženje je raslo zajedno sa njima i one zajedno sa Udruženjem. To je mesto na kome su dobijale stručnu podršku a nekad je i samo lepa, prijateljska reč koleginica bila dovoljna da problem učini manjim i rešivim. Mnoga poslovna partnerstva ali i prijateljstva su za ovih 20 godina stvorena, a posao i emocije, jer žene rade i srcem i glavom, ispleli su mrežu čvrstih i vrednih niti koja traje i stalno se širi, rekla je predsednica UPŽS.

Kako je naglasila Sanja Popović Pantić, mnoge članice ovog Udruženja izrasle su u uspešne preduzetnice i postajale mentorke svojim budućim koleginicama koje su, nedugo zatim, postajale mentorke sledećoj generaciji. – Opet se dobro dobrim vratilo. Mladalački zanos sa početka ove priče o naših 20 godina drži me i danas, ali ga sada delim sa preko 900 članica širom Srbije. Nastavljamo da zajedno razvijamo Udruženje poslovnih žena i dočekujemo neke druge generacije preduzetnica, ponosne na do sada ostvareno i otvorene za promene koje donosi novo vreme. I uvek uz moto: “Da se dobro dobrim vrati”, poručila je gospođa Popović Pantić.

O ženi kao simbolu uspeha i uzoru, zbog koje je ove godine odlučeno da se nagrada nazove „Žena zmaj nad zmajevima“ i o dve decenije rada Udruženja, govorila je Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije: – Mnogo je žena koje zaslužuju ovu titulu i u poslednjih 20 godina mi smo odale priznanja nekima od njih. One su promenile mnogo toga u Srbiji. Pre svega, razbile su stereotipe o tome koliko žene mogu biti uspešne u poslovanju. Slomile su nevidljive staklene plafone koji su sputavali gra-nice u liderstvu nametnute u nekim prošlim vremenima. Otvorile su nove vidike ne samo sebi već i generacijama mlađih žena koje će, inspirisane uspešnim pričama, krenuti njihovim stopama. Ali ono što je najvažnije, promenile su ekonomsku sliku Srbije i omogućile da Srbija bude bolje mesto za život, rekla je Olivera Popović.

Olivera Popović

Ona je naglasila da UPŽ Srbije upravo zbog toga, ove jubilarne 20. godine odaje počast svim tim ženama zmajevima a posebno onoj koja je ponela titulu „Žena zmaj nad zmajevima“:

– Zato što su ideje pretvorene u biznis, mitovi u stvarnost i iz temelja izgrađena uspešna kompanija koja, kao i zmajevi iz davnina, možda simbolizuje i bogatstvo i uspeh i moć – samo što nije deo bajke već naše veoma konkretne i opipljive stvarnosti, istakla je gospođa Popović.

Ovogodišnja dobitnica prve nagrade i titule „Žena zmaj nad zmajevima“ Ljiljana Karaklajić je vlasnica i direktorka kompanije „D Ekspres“ koja objedinjuje dva preduzeća (Dejli Ekspres i Ju pi di Ekspres).

Ljiljana je dobrom poslovnom vizijom učinila da kompanija postane lider u kurirskoj službi u Srbiji: 2009. godine, kada je kupila kompaniju Ju pi di Ekspres, zaposlila je 164 radnika, a danas, devet godina kasnije, kompanija zapošljava preko 1.000 radnika (zaposlenost raste prosečno godišnje 25 odsto) i ima ugovore sa više od 19.000 registrovanih klijenata. Ljiljana je prošlih godina velika sredstva investirala u logistički centar, pa je ovo jedina kurirska služba sa najsavremenijim sortirom i sistemom za transportovanje paketa ove vrste na Balkanu.

Priznanje „Žena zmaj nad zmajevima“ pripalo je i Jasmini Kiežević, suvlasnici i direktorki Opšte bolnice „Bel Medik“ koja je 1995. godlne osnovala „Bel Medik“ a kao glavni razlog ulaska u preduzetništvo bila je želja da utiče na promene i unapređenje procesa rada i odnosa pacijent – doktor. Zajedno sa suprugom Milanom, koji joj je bio i ostao najveća podrška, unela je emociju i ljudskost, a to se višestruko vratilo poverenjem. Od iznajmljene samo jedne sobe, ordinacija je 2001. godine prerasla u polikliniku, a 2005. godine otvorena je Opšta bolnica „Bel Medik“.

Postepeni razvoj doveo je do 450 stalno zaposlenih i još toliko konsultanata, više od 300.000 klijenata i gotovo 10.000 metara kvadratnih prostora. „Bel Medik“ radi na pet lokacija u Beogradu, koje su povezane jedinstvenim kol centrom i integrisanom kompjuterskom mrežom.

Treću nagradu „Žena zmaj nad zmajevima“ osvojila je Gordana Đurđević, diplomirana ekonomistkinja, suvlasnica i direktorka preduzeća „Slovo“. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Beogradu zaposlila se u Slovolivnici, preduzeću starom vek i po, sa isto toliko starom tehnologijom.

Tokom Gordaninog dugogodišnjeg napredovanja, firma je doživljavala amplitude u poslovanju. Tražnja za livenim slovima se ugasila, livnica slova je postala livnica kalajne legure i to najveći proizvođač te legure u Srbiji. Međutim, i ta se tražnja gasila. Zato su uvedene nove tehnologije, firma je postala Kuća kreativnog dizajna za arhitektonsko i industrijsko obeležavanja, uz pun servis usluga, od dizajna, projektovanja, proizvodnje do montaže proizvoda. Kompanija „Slovo“ je jedno od 50 preduzeća u Srbiji potpisnica Izjave podrške sedam principa osnaživanja žena koje promoviše UN Woman i UN Global Compact i njihov spisak se nalazi u WEPs (Women’s Empowerment Principles) globalnoj bazi podataka.

U ovoj jubilarnoj godini, za priznanje „Žena zmaj nad zmajevima“ konkurisalo je 19 dosadašnjih dobitnica. Osim već pomenutih nagrađenih, u konkurenciji su bile i sledeće preduzetnice, dobitnice priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“ u prethodnim godinama: Afrodita Bajić (Afrodita Mode Collection, Beograd), Biljana Jovanović (Luna, Požarevac), Vesna Pucar Grubor (Viveks grupa, Beograd), Milijana Šekler (etno turizam Rudno kod Kraljeva), Vesna Kostadinović (Kraljevi čardaci, Kopaonik), Svetlana Miljković (Sveet home, Brus), Zorica Selaković (Desert, Čačak), Milenca Srećković (SET, Šabac), Tatjana Vučićević (Art ival, Beograd), Mina Rakićević (Delikos, Beograd), Maja Rakovic (Naksi radio, Beograd), Branka Ivošević (Perfect vision, Subotica) Ljiljana Matković (Eko tim Loznica), Jelena Čitaković (Arpel, Beograd), Marija Ignjatović (Novitas Consulting, Šabac) i Žaklina Nedeljković (Mobilna sestra, Beograd).

 Prvo mesto Delta Holdingu

Ove godine dodeljeno je i priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“, nastalo u okviru projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“ koji zajednički realizuju Udruženje poslovnih žena Srbije, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji. Priznanje se dodeljuje velikim kompanijama koje primenjuju 5. princip Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena koje su pružile najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača, a ovogodišnji pobednik u ovoj kategoriji je kompanija Delta Holding Beograd, koja je proglašena „Rodno najsenzitivnijom kompanijom“.

Dobitnici priznanja ,,Rodno najsenzitivnija kompanija“

Drugo mesto u ovoj kategoriji podelile su kompanije IKEA Srbija i Avon Srbija, a treće mesto su osvojile kompanije Vip mobile Beograd i UniCredit banka.

 Razgovor sa nagrađenim „zmajicama“

„Dodeljeno priznanje, zapravo, jeste ostvarenje mog sna!“

Ove reči Ljiljane Karaklajić možda najbolje oslikavaju kako su se na dodeli nagrada u zemunskom Madlenijanumu osećale tri dobitnice priznanja „Žena zmaj nad zmajevima“. One su prisutn ima, odgovarajući na pitanja Tanje Peternek Aleksić, prenele svoja iskustva iz preduzetničkih voda, ali i dale motivacione poruke.

Ljiljana, Jasmina i Gordana- sa Tanjom o preduzetništvu

I Ljiljana Karaklajić, dobitnica prve nagrade, i Jasmina Knežević, dobitnica druge nagrade, imale su slične početke. Obe su napustile rad u državnom sektoru i hrabro se upustile u privatni biznis.

„Kao mlad specijalista imala sam želju da menjam, a moj preduzetnički duh je bio jak. Iz zone komfora koji je omogućavao posao u državnoj bolnici, izašla sam bez ikakvog početnog kapitala, ali sa dosta jasnom vizijom da želim da jednog dana imam bolnicu gde će se ljudi osećati prijatno.

To se i dogodilo. Najlepši trenutak ostvarenja cilja, za mene je – otvaranje porodilišta“, ispričala je Jasmina Knežević.

Tu gde je danas, kako je istakla prvonagrađena Ljiljana, nalazi se zahvaljujući svojim zaposlenima. Njih 165, pre deset godina, nagovorilo je Ljiljanu da krenu zajedno u privatne vode, bukvalno od nule, jer je tadašnjoj društvenoj firmi pretio bankrot. U Ljiljani su videli lidera.

„Oni su zmajevi zajedno sa mnom“, rekla je Ljiljana, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Gordana Đurđević, dobitnica treće nagrade „Žena zmaj nadzmajevima“, istakla je da su joj na preduzetničkom početku veoma značile reči ohrabrenja porodice i bezrezervna podrška, naročito majke.

„U početku, preduzetništvo mi je izgledalo kao tamni vilajet,ako uđeš kajaćeš se, ako ne uđeš, opet, kajaćeš se. I, danas mogu da kažem nisam se pokajala“, istakla je Gordana, koja je uspela da od društvene firme- livnice pred gašenjem, zajedno sa poslovnim partnerima i zaposlenima, napravi kuću kreativnog dizajna koja svoje proizvode i usluge izvozi u Švajcarsku i Nemačku.

Teškoće su sastavni deo preduzetničke karijere, a na pitanje šta je ono što je najlepše, Ljiljana kaže: „Kada delite uspeh sa svojim zaposlenima. I kada se zajedno radujete dečijim rođendanima i krštenjima“.

Pohvale za UPŽ iz Vlade Srbije

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, u ime Vlade izrazila je veliko zadovoljstvo što Udruženje već dvadeset godina daje podstrek ženama Srbije da se same ohrabre i pokušaju da dostignuća u poslu izjednače sa onim u porodici.

Slavica Đukić Dejanović

„Pobednica Ljiljana Karaklajić je imala hrabrosti da pre deset godina krene u avanturu koja je danas rezultirala sjajnim rezultatom – kompaniju sa 1.005 zaposlenih, među kojima su 132 žene, socijalno odgovornu i lidera u poslu koji je konkurentan. Što je više ovakvih žena, to je veće bogatstvo za Srbiju“, istakla je Đukić Dejanović.

Dodeljena priznanja Udruženja, po rečima Nenada Popovića, ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, najznačajnija su u Srbiji, a dobitnice su ponos svih. Na žalost, kako je naglasio, iako žena ministara ima u Vladi Srbije i biće ih još više u budućnosti, nema ih dovoljno u inovacijama, gde su brojčano mnogo manje u poređenju sa muškarcima.

Nenad Popović

,,Svesni te činjenice, u ovoj godini smo odvojili poseban budžet za promociju ženskog inovacionog preduzetništva, a obećavam da ćemo još veći akcenat staviti u 2019. godini“, poručio je Nenad Popović.

Izvor: Biznis Magazin 

Autor: D. Nišavić; R. Nikolić