office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Intervju: Dragana Janjić, suvlasnica i direktorka ,,Vinarije Aleksić”, jedine ženske vinarije na Balkanu

Priča o ,,Vinariji Aleksić“ je, kako kažu, istinita priča o ljubavi strastvenog Balkana, o veri i želji koja i danas živi, o nadi koja pomera sve granice, o sreći koju prenose prelepe kćeri, a tastovi je punih srca životima ispisuju i delima bezrezervno prepričavaju.

Ono što je izdvaja od drugih je činjenica da je reč o jedinoj ženskoj vinariji na Balkanu iza koje stoje tri sestre, Dragana, Maja i Marija, koje samouvereno hodaju putevima tradicionalnog bavljenja vinom i ispisuju jednu emotivnu priču na stranicama savremenog vinarstva. Sa jednom od njih, Draganom Janjić, razgovarali smo o svim izazovima, uzbuđenjima i prednostima bavljenja vinom, kao i podsticajima i podršci koji su bili ključni da njihova ideja uspe i postane ono što je danas.

WANNABE MAGAZINE: Nastavili ste porodičnu tradiciju proizvodnje vina, sa svojim sestrama i sada imate jedinu žensku vinariju na Balkanu, što je samo po sebi titula i trofej, a proglašena je i najboljom nacionalnom vinarijom 2015. u Beču. Koliko vam znači ta nagrada?

DRAGANA JANJIĆ: Kao mladoj vinariji u tom trenutku, poneti tako prestižno titulu, bila je velika čast. Sve  nagrade koje dobijamo nas podstiči i motivišu, ali i obavezuju da svakog dana budemo vrednije, bolje i jače. Nagrade su priznanje našeg truda i rada, one ističu vrednost i skreću pažnju javnosti. Za šest godina koliko poslujemo na tržistu nagrađeni smo sa 58 medalja za kvalitet vina. Osim medalja za kvalitet, posebno su nam drage i nagrade iz oblasti preduzetništva. Udruženje poslovnih žena nam je dodelilo priznanje Žena zmaj, a Srpska asocijacija menadžera za Poslovni iskorak godine. To su nagrade za ceo naš posao, za svaki segment poslovanja.

WANNABE MAGAZINE: Da li ste srele još žena koje se u svetu bave proizvodnjom vina?

DRAGANA JANJIĆ: Svet je pun uspešnih žena u vinskoj industriji. U prilog tome ide i činjenica da je akcenat pratećeg programa na ovogodišnjem sajmu Vinality u Veroni, koji je jedan od najvećih na svetu, bio na ženama u vinarstvu i činjenici da su one u sve većoj meri afirmisane kao nosioci novih vinskih trendova. Kod nas je prva asocijacija na svetsku, a našu Marinu Cvetić. To je žena sa neverovatnom energijom i harizmom. Ono što nisam imala prilike da sretnem do sada, jesu tri sestre kao proizvođači  i osnivači 🙂

WANNABE MAGAZINE: Jeste li naišle na osporavanja i predrasude, zbog toga što se bavite ,,muškim” poslom? Kako ste prihvaćene u svetu vinara, ocenjivača i ljubitelja vina, a kako na tržištu? Pomaže li u promociji činjenica da je ,,Vinarija Aleksić” ženska firma?

DRAGANA JANJIĆ: Naš slogan je nešto što nas je izdvojilo u moru proizvođača vina. Vinarstvo je bilo deklarisano kao muški posao, a potrošači su se iz radoznalosti odlučivali da probaju, a zbog kvalita kasnije uvek vraćali. Verujem da smo pokazale i dokazale da dobra vina mogu da budu i ženskih ruku delo. Najbolja potvrda za prihatanje na tržištu su svakako brojevi prodatih boca. Tako da sa zadovoljstvom mogu da kažem da mi mamo svoje parče tržišta.

WANNABE MAGAZINE: Kako reaguju oni koji vas ne znaju kad saznaju čime se bavite?

DRAGANA JANJIĆ: Skoro uvek je iznenađenje za sagovornike. Ali onda se uglavnom razgovor pretvori u malu školu vina i obavezno se dogovori datum degustacije.

WANNABE MAGAZINE: Ko vam je bio najveća podrška da istrajete i uspete?

DRAGANA JANJIĆ: Apsolutna podrška za početak i pokretanje naše vinske bajke su naši roditelji. Nisu se libili da kao iskusni preduzetnici dozvole nama, početnicama bez iskustva, da se borimo na tržistu. Da same stvaramo naše preduzetničko iskustvo. Od samog starta su dozvolili da donosimo odluke, koje nisu uvek bile ispravne, ali su znali i da iz pogrešnih koraka učimo. Danas, naša podrška da trajemo su naše porodice i naša deca.

WANNABE MAGAZINE: Kakva vrsta pomoći i podrške je ženama u preduzetništvu najpotrebnija?

DRAGANA JANJIĆ: Ženama u preduzetnistvu je potrebna ista podrška kao i muškarcima. Svi preduzetnici se u našoj zemlji susreću sa istim problemima. Zakoni su isti za oba pola. Svim preduzetnicima je potrebno stabilno tržiste za plasiranje proizvoda, redovna naplata koja je postala misaona imenica, plaćanje PDV-a na naplaćenu robu… Ali to su sistemske stvari za koje je verovatno potrebno vreme.

WANNABE MAGAZINE: Udruženje poslovnih žena Srbije vas je takođe nagradilo ,,Cvetom uspeha”. Koliko dugo ste njihov član i na koji način vam to članstvo pomaže u poslu?

DRAGANA JANJIĆ: Član sam Udruženja od 2014. Iste te godine  formirano je i lokalno udruzenje u Vranju. Pre svega iskustvo svih članica koje nesebično dele sa vama je dragoceno. Kontakti i podrška koje pruža udruženje su nemerljivi.

WANNABE MAGAZINE: Kad imate sopstveno preduzeće, nosite najveću odgovornost i ne možete da ostavite posao za sobom kad dođete kod kuće. Vi tu odgovornost delite sa sestrama, pa ipak, koliko je zahtevno uskladiti privatan život i porodicu sa poslom?

DRAGANA JANJIĆ: Dobra organizacija je ključ uspeha. Uvek postoje odricanja, ali kada volite ono što radite i kada verujete u to, onda je lakše. Postoje mali rituali i pravila kojih se držim, i oni doprinose da vreme koje posvećujem porodici i prijateljima bude kvalitetno. Moja porodica i sestre su moja najveća podrška.

WANNABE MAGAZINE: Koje sorte grožđa koristite u proizvodnji vina i gde se one gaje? Da li imate sopstvene vinograde?

DRAGANA JANJIĆ: Nama je u amanet ostavljena strast prema vinima, a mi smo započele novu epohu prenošenja novim generacijama koje dolaze. Sa pokretanjem naše vinske priče, pokrenuta je i inicijativa da se oživivljava vinogradarstvo u našem kraju. Svi koji su imali vinograde, imali bi nas kao sigurnog kupca, koji bi sve vreme pržao adekvatnu stručnu pomoć. Grožđe je dolazilo od kooperanata iz naših krajeva, a deo iz uvoza. Ove godine je u zakup uzeto državno zemljište za podizanje vinograda, koje se očekuje na proleće sledeće godine. Kroz nekoliko godina, vinarija će imati sopstvenu  sirovinsku bazu. U nasoj proizvodnji su zastupljene i internacionalne i autohtone sorte grožđa. Trudimo se da iz svake vrste izvucemo maksimum koji možemo.

WANNABE MAGAZINE: Šta je ono što “Vinarija Aleksić” nudi domaćem i stranom tržištu, koji su to proizvodi?

DRAGANA JANJIĆ: Našu paletu čini 13 proizvoda dostupnih u 5 različitih pakovanja. Najprodavaniji proizvodi su Žuti cvet (Tamjanika) i rose Barbara. Njih u stopu prate crvena vina Nostalgija i Kardas. Svoj put na tržitu je pronasla i nasa limited serija Bonaca, Kardas i Amanet. U svetu najzastupljenije dve bele sorte su sardone i sovinjon, a to su nasa Bonaca i Arno. Nas penušavi Biser je prvo penušavo vino od Smederevke, koje je privuklo veliku pažnju.

WANNABE MAGAZINE: Koliko se proizvodnja i ponuda vaše vinarije promenila u odnosu na ono čime su se bavili vaši roditelji? Šta je zahtev savremene proizvodnje vina?

DRAGANA JANJIĆ:  Promena je velika. Roditelji se nisu bavili komercijalnom proizvodnjom, vec je sve bila kućna radinost. Naša proizvodnja je već u startu bila velika za početak, za jednu novu i mladu vinariju. Tržištu smo odmah ponudili 7 etiketa, 7 razlicitih stilova vina, koje je od starta izdvojio slogan “Vina, ženskih ruku delo“. Povećanje proizvodnje je izvazvala potražnja na tržištu, pre svega. Naša proizvodnja najviše zavisi od vremenskih uslova, pa se u dobrim godinama proizvede mnogo više. Naravno, da bi se vino prodavalo i pilo, mora da ima kvalitet, karakter i svoju jedinstvenost.  Mora da priča svoju autentičnu priču.

WANNABE MAGAZINE: Da li učestvujete na domaćim Sajmovima vina?

DRAGANA JANJIĆ: Uvek dajemo podršku domaćim sajmovima vina. To su posebna mesta na kome imate direktan kontakt sa publikom. Pored domaćih, učestvujemo i na inostranim sajmovima. Tu se predstavljamo publici koja ne zna za vinsku scenu Srbje, i volimo kada ih iznenadimo ponudom i kvalitetom.

WANNABE MAGAZINE: Šta sve obuhvata vinska kultura i na kom je nivou ona ovde kod nas? Koliko se razlikuje od vinske kulture u drugim zemljama?

DRAGANA JANJIĆ: Vinska kultura u Srbiji je u razvoju. Sve je više ljubitelja i proizvođača vina. Podrazumeva znanje o vinu uopšte na našim prostorima, o samoj  vinovoj lozi, poznavanje proizvodnje, podele vina po boji,  poznavanje zdravstvenog aspekta uživanja vina, slaganje vina sa hranom, usluživanje vina, poznavanje vokabulara. Mi kao zemlja, imamo dugu vinsku tradiciju koja je nažalost bila prekinuta. Za to vreme su ostale zemlje stekle prednost, a na nama je da ih stignemo.

WANNABE MAGAZINE: Šta vas motiviše i pokreće, šta je najvažnije za uspeh u poslu?

DRAGANA JANJIĆ: Za uspeh u poslu su najvažnije strast i ljubav prema onome što radite i vera da ćete uspeti. To sve treba da prati upornost, odgovornost, istrajnost i profesionalnost. Mislim da sam na vreme shvatila da posao pored izvora prihoda mora biti i zadovoljstvo. Moj posao je moj izbor, a ne izlaz.

WANNABE MAGAZINE: Gde vidite sebe za deset godina?

DRAGANA JANJIĆ: Na vrhuncu svog vinskog puta, jer naš život je onakav kakav ga zamišljamo, a budućnost nas nagrađuje tačno onoliko koliko smo u nju uložili.

WANNABE MAGAZINE: Kad biste ovog trenutka počinjali sve ispočetka, da li biste nešto menjali, šta biste izbegli ili uradili drugačije?

DRAGANA JANJIĆ:  Nije isto počinjati sa 26 i 33 godine, ali svakako bih se bavila ovim poslom. Jedino bih manje rizikovala, i možda ušla spremnija na naše neuređeno tržste bez pravila igre.

Izvor: WANNABE MAGAZINE

Fotografije: WANNABE MEDIA (Marija Zindović)

Autor: Aleksina Đorđević