office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

EEN ključni instrument unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi

Povodom obeležavanja deset godina uspešne realizacije projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), dodeljene su nagrade kompanijama koje su na najuspešniji način iskoristile usluge mreže i potpisale poslovne ugovore sa firmama iz inostranstva.Uručene su zahvalnice partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji. Kako je istaknuto na svečanosti, EEN je ključni instrument strategije EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), rekao je da je Srbija od samog početka uključena u EEN i da je skoro 17.000 srpskih i malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže. Cilj EEN, objasnio je Čadež, jeste otvaranje vrata i pružanje mogućnosti malim i srednjim preduzećima za učešće u poslovnim susretima i misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, u oblasti zaštite intelektualne svojine, razvoja istraživačkih projekata, podrška u tumačenju i primeni propisa, do mogućnosti korišćenja programa i fondova EU.

– Najvidljivija i najkonkretnija korist za kompaniju meri se brojem ugovora. Više od 300 malih i srednjih kompanija, uz podršku EEN, potpisalo je ugovore sa inostranim partnerima, izašlo na strana tržišta ili ojačalo poziciju na onima na kojima su već poslovali – rekao je Čadež.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istakla je da nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog sektora malih i srednjih preduzeća.

– Mala i srednja preduzeća su kičma i oslonac najrazvijenijih evropskih regiona. Kada postanemo članica i mi ćemo imati pristup strukturnim fondovima EU koji su neuporedivi u odnosu na ono što danas koristimo kao zemlja kandidat – rekla je Joksimovićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ohrabrio je kompanije da najbolji način iskoriste usluge EEN i mnogobrojne alate koje nudi i podsetio da su predstavnici Evropskog investicionog fonda i pet banaka u Srbiji potpisali ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća, što je veoma važno za razvoj ovoga sektora.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazao je na važnost uspostavljanja čvrstih veza između obrazovanja i nauke sa privredom, kao i da se sistemski radi na tome, posebno na uvođenju dualnog obrazovanja.

Marko Kovačević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS i koordinator Konzorcijuma EEN Srbija predstavio je rezultate projekta u protekloj deceniji. Svečanosti je prisustvovao Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, predstavnici poslovnih asocijacija, akademske zajednice.

Jubilarne nagrade EEN uručene su predstavnicima kompanije Swiftty d.o.o. Beograd – IT start-up koji predstavlja prvu „cloud responsive“ platformu za konverziju PSD u HTML 5 i CSS 3 fajlove. Laureati su i Resor d.o.o Gadžin Han – preduzeće za proizvodnju novih i remont starih komunalnih nadogradnji, Ukras d.o.o. Vranje – preduzeće za proizvodnju zaštitnih rukavica, Vitalis Komerc d.o.o. Niš – preduzeće za proizvodnju medicinskih preparata, Beauty Imagini Beograd – holistički centar koji se bavi tradicionalnim tehnikama masaže, antistres i detoks programima.

Nagrađeni su i Marija Handmade Šabac – umetnička radionica za izradu odeće i nakita, WIKA Merna tehnika d.o.o. Beograd – preduzeće za proizvodnju elektronskih, mehatroničkih i mehaničkih instrumenata za merenje pritiska; Belit Beograd – kompanija za dizajn, razvoj, implementaciju i integraciju IT rešenja i udruženje „Leskovački ajvar“ koje čini 15 proizvođača Jablaničko-pčinjskog okruga i jedino ima registrovanu oznaku geografskog porekla pod nazivom “ leskovački ajvar“. Nagrada je pripala i kompaniji Jasmil Arilje.

Na svečanosti su uručene zahvalnice partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji – Udruženju poslovnih žena, Centru za transfer tehnologije – Univerziteta u Beogradu, Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, Auto-klasteru Srbije, Beogradskom sajmu, Advantage Austria Serbia, Master centru Novosadskog sajma, EU info centru, Nemačko-srpskoj privrednoj komori, Belgrade Venture Forumu.

EEN mreža je aktivna u preko 60 zemalja širom sveta i okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija. Evropska mreža preduzetništva pruža set standardizovanih usluga sektoru malih i srednjih preduzeća, koji se odnose na internacionalizaciju poslovanja, podršku u pristupu finansiranju, programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata.

U Srbiji je za sprovođenje usluga EEN mreže zadužen Konzorcijum EEN Srbija, čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut „Mihajlo Pupin“, Poslovni inkubator Novi Sad, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

 

Izvor: Vesti online