office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Uručene nagrade rodno najsenzitivnijim kompanijama

Pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, sinoć su uručene nagrade rodno najsenzitivnijim kompanijama u Srbiji u okviru manifestacije “Cvet uspeha za ženu zmaja”.

Savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar istakla je na ceremoniji u „Madlenijanumu“ da su po prvi put u Srbiji ustanovljene i dodeljene nagrade kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju društveno odgovorne principe, pravedno postupajući prema svim zaposlenima, vođeni vrednostima rodne ravnopravnosti.

Verujemo da time dajemo snažan podstrek i podršku velikim komanijama da se još više povežu sa mikro i malim preduzećima u vlasništvu žena, da im pruže neophodnu podršku i mentorstvo i osnaže ih u cilju njihovog uključivanja u lanac vrednosti i dobavljača velikih kompanija, podvukla je ona.

To je, kako je ukazala, naš zajednički interes – interes privrede i društva koje želi da postigne održivi razvoj, jer on nije moguć ukoliko ne pružimo jednake šanse svima, a naročito onima koji su često neprepoznati kao ekonomski potencijal društva, kao pokretači bržeg privrednog razvoja i uvećanja BDP-a.

Dobitnici nagrada za rodno najsenzitivnije kompanije su „Delta holding“, „Ikea“, „Avon“, Unikredit banka i VIP.

Kriterijumi konkursa odnosili su se i na pravedno postupanje prema svim zaposlenima, poštovanje i uvažavanje ljudskih prava i nediskriminacije, promovisanje obrazovanja, obuka i stručnog usavršavanja žena, kao i rad na obezbeđenju zdravlja, bezbednosti i ravnopravnosti svih radnica i radnika i javno zagovaranje ravnopravnosti.

Izbor za rodno najsenzitivniju kompaniju deo je projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“, koji su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Saveta stranih investitora (FIC), Američke privredne komore (AmCham) i Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Osnovni cilj projekta jeste direktnija pomoć ženskom preduzetništvu i podsticanje uključivanja žena u lanac nabavki velikih kompanija, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 

Izvor: Srbija.gov.rs