office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Dodeljena priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja

Udruženje poslovnih žena Srbije je na svečanosti u pozorištu Madlenianum, obeležilo 20 godina postojanja i kontinuiranog rada, i dodelilo nagrade najuspešnijim preduzetnicama „Cvet uspeha za ženu zmaja“ u kategoriji „Žena zmaj nad zmajevima“, kao i kompanijama koje su pružile najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača i ponele titulu „Rodno najsenzitivnija kompanija“.

U ovoj jubilarnoj godini postojanja UPŽ je po dvanaesti put dodelilo nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji. Specifičnost ovogodišnjeg izbora je što se od dosadašnjih 118 dobitnica ovog priznanja u najužem izboru našlo 19 „zmajica“, a priznanje „Žena zmaj nad zmajevima“ dobile su Ljiljana Karaklajić, vlasnica i direktorka preduzeća „Dexpress“ iz Beograda, dr Jasmina Knežević, suvlasnica i direktorka Opšte bolnice „Bel Medic“ iz Beograda, i Gordana Đurđević, suvlasnica i direktorka preduzeća „Slovo“ d.o.o. iz Beograda.

Dobitnice priznanja ,,Žena zmaj nad zmajevima“ sa ministrima Đukić Dejanović, Popović i članicama komisije

Bio je veliki izazov od najboljih izdvojiti tri najbolje. Neke od odgovora zbog čega su one nagrađene publika je čula i u eksluzivnom intervjuu Tatjane Peternek Aleksić sa dobitnicama odmah po proglašenju pobednica. Kriterijumi kojima se rukovodila komisija su: uspešnost biznisa i ekonomski parametri, a podjednako važno je bilo i njihovo zalaganje za ostvarenje misije Udruženja poslovnih žena Srbije u proteklih 20 godina, kao i rezultati u javnom zagovaranju za bolje uslove poslovanja malih i srednjih preduzeća generalno, koje su svaka od njih postigle radeći u ime UPŽ Srbije.

Intervju Tatjane Peternek Aleksić sa dobitnicama priznanja
  • Za sve ove godine postojanja i kontinuiranog rada na podršci, edukaciji i umrežavanju poslovnih žena Srbije, možemo se pohvaliti sa 140 realizovanih projekata, 4900 žena koje su prošle kroz različite edukacije za otpočinjanje biznisa, više od 900 članica širom Srbije i 118 žena koje smo podstakli na dalje uspehe odajući im priznanje za njihov rad kroz nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“. Ponosne smo i na to, što smo kroz dugogodišnji posvećeni rad postigle da se žensko preduzetništvo prizna kao ekonomska, a ne socijalna kategorija jer je kroz širok spektar naših aktivnosti postao vidljiv doprinos preduzetnica privredi Srbije – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.
Dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije
  • Svaka od članica UPŽ ostavila je svoj trag. Bilo da je u pitanju uvođenje menadžmenta u zdravstvo, unapređenje svog zavičaja i promocija čitave regije u turizmu, proizvodnja hrane, građevinarstvu, nezi, modi ili industriji. Ove žene promovišu svoj zavičaj ajvarom, kolačima, modom… Uvode humanost u ovo distancirano društvo brigom o bolesnima i osobama sa invaliditetom. Povezuju ljude unapređenjem transporta i transportnih delatnosti, a o zaštiti prirodne sredine brinu kao o svojoj porodici. I zato ove godine odajemo počast svim tim ženama zmajevima- istakla je Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije.
Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

Po prvi put je ustanovljeno i dodeljeno priznanje „Rodno najsenzitivnija kompanija“, nastalo u okviru projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“ koji zajednički realizuju Udruženje poslovnih žena Srbije, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji. Priznanje se dodeljuje velikim kompanijama koje primenjuju 5. princip Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i koje su pružile najbolji model uključivanja žena u lance dobavljača, a ovogodišnji pobednik u ovoj kategoriji je kompanija „Delta Holding“ d.o.o. Beograd, koja je proglašena „Rodno najsenzitivnijom kompanijom“. Drugo mesto u ovoj kategoriji podelile su kompanije „Ikea Srbija“ d.o.o. Beograd i „Avon Srbija“, a treće mesto su osvojile kompanije „Vip mobile“ d.o.o. Beograd i UniCredit banka.

Rodno najsenzitivnija kompanija, I mesto – Delta Holding Sistem
Dobitnici priznanja rodno najsenzitivnije kompanije

UPŽ se zalaže za principe socijalne i ekonomske inkluzije i posvećuje pažnju promociji dobrih primera iz prakse višestruko diskriminisanih grupa. Ovog puta UPŽ posebno je istaklo romske preduzetnice. Da bi se doprinelo većem zapošljavanju romskih žena, UPŽ u saradnji sa globalnim programom ,,Migracije za razvoj“ koji u okviru Nemačko srpske razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, dodelilo je Specijalna priznanja za preduzetništvo uspešnim Romkinjama Nagrade je uručila gospođa Leoni Rajmers, direktorka razvojne saradnje u Ambasadi savezne republike Nemačke u Srbiji. Specijalna priznanja za preduzetništvo uspešnim Romkinjama dobile su Divna Jovanović, direktorka preduzeća „Nina Delux“ iz Obrenovca, Pava Novakov Čabrilovski, direktorka preduzeća „Pava plus d.o.o“ iz Pančeva i Sanija Živković, direktorka krojačke radnje ,,Živković Sanija“ iz Leskovca.

Dobitnice specijalnog priznanja za preduzetništvo uspešnim Romkinjama

Obeležen je još jedan mali jubilej- deseta godina kako Tatjana Peternek Aleksić predstavlja uspešne žene u svetu preduzetništva. Zbog uspešne saradnje sa UPŽ predložena je za nagradu „Stvaratelji za stoljeća“, i od 347 kandidata u 7 kategorija, osvojila je ovo priznanje u kategoriji „Za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva“. Nagradu joj je uručio prof.dr Siniša Zarić, predsednik komisije za dodelu nagrade Stvaratelji za stoljeća.

Tatjana Peternek Aleksić i prof.dr Siniša Zarić

Manifestaciju je posetio veliki broj zvanica među kojima su bili Slavica Đukić Dejanović, Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i ministar bez portfelja Nenad Popović, zadužen za inovacije u Vladi Republike Srbije, kao i Nj.E. Henk Van den Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Nj.E. Alone Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, Nj.E. Kati Chaba, ambasadorka Kanade u Srbiji, kao i predstavnici Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije, Saveta stranih investitora, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropskog investicionog fonda itd.

Gosti ,,Cveta uspeha za ženu zmaja 2018″

Manifestacija je ove godine održana uz značajnu podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, Ministarstva privrede,  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), SME Week, Vip mobile i članica UPŽ.

 

 

U SARADNJI SA:

PRIJATELJI MANIFESTACIJE:

PRIJATELJICE MANIFESTACIJE:

INSTITUCIONALNA PODRŠKA:

MEDIJSKI PARTNERI: