office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Intervju: Marija Ivanković Jurišić, osnivačica umetničke radionice Marija Handmade, o ručnom radu, zelenom modnom pokretu i sporoj modi

Da li si čula za zeleni modni pokret ili sporu modu? Da li ti preduzetništvo u ovoj oblasti deluje kao zanimljiva priča? Marija Ivanković Jurišić je spojila nekoliko svojih velikih ljubavi i osnovala umetničku radionicu Marija Handmade sa ciljem da pomogne ženama da istaknu svoj lični, unikatni stil, a poštujući upravo ove principe.

Wannabe Magazine: Pre svega, koliko vas je i na koji način osnažilo članstvo u Udruženju poslovnih žena Srbije, da ostvarite svoje ideje? Iste godine (2004.) pristupili ste Udruženju i pokrenuli Umetničku radionicu Marija Handmade u Šapcu – i postali žena koja zapošljava druge žene.
Marija Ivanković Jurišić: U Udruženju poslovnih žena Srbije sam u stvari dobila taj impuls da se upustim u preduzetničke vode i osnujem svoju Umetničku radionicu.
Članice UPŽS su bile i moji prvi kupci.Mogu reći da su koleginice iz UPŽS bile i moj kolektiv sa kojim sam se sastajala i razmenjivala korisne informacije, putovala i učila. To je mreža podrške koja me dodatno osnaživala na mom putu.
Biti u društvu uspešnih je izuzetno podsticajno, pogotovo u mom poslu gde me inspirišu posebne i autentične, jake žene.


Wannabe Magazine: Kako ste se osećali na početku, da li je bilo strahova i sumnji? Sa kojim realnim problemima ste morali da se suočite?
Marija Ivanković Jurišić: Sa velikim entuzijazmom sam pokrenula svoj posao jer je tkanje kao stari zanat ali i dizajniranje i proizvodnja odeće moja velika ljubav. To da mogu da utičem i pomognem ženama da budu svoje i istaknu ono najlepše što nose u sebi me i dan danas uzbuđuje i inspiriše.
Probleme sam oduvek doživljavala kao izazove i tražila najkreativniji mogući način da ih rešim.
Wannabe Magazine: Da li ste od početka znali šta hoćete? Koliko Udruženje može da pomogne onim ženama koje su još uvek dezorijentisane i ne znaju odakle da počnu – odnosno, može li uspeti neko ko ima potrebu da pokrene svoj posao, a još ne zna u kojoj bi oblasti mogao da se iskaže?Marija Ivanković Jurišić: Ja sam od početka znala da želim da se bavim modom koja ne traje jednu sezonu, modu sa zanatskim pristupom, koja ima jednu veću vrednost i viši cilj. Modu koja traje i komade koji se nasledjuju, jer su ručni rad, jer su tradicija u sprezi sa modernim.
Mislim da svaka žena koja dođe u UPŽS mora da zna šta hoće, šta želi od udruživanja, da ima svoju viziju i cilj.
Udruženje je tu da podrži, da usmeri, da poveže i pruži savetima priliku za razvoj i napredak.


Wannabe Magazine: Od svih priznanja koja ste dobili za svoj rad, koja su Vam najdraža i zašto?
Marija Ivanković Jurišić: Od svih priznanja koja sam dobila, najdraži mi je Cvet uspeha za ženu zmaja. Upravo jer je to priznanje nagrada za moju hrabrost da se upustim u preduzetništvo, da se “samozaposlim“. Od toga je sve počelo…
Wannabe Magazine: Koliko je razvoj ženskog preduzetništva karakteristično pitanje za Srbiju, za prostore bivše Jugoslavije i za strane zemlje sa kojima sarađujete? Koliko se razlikuju (i koliko su slične) ženske potrebe, spremnost da se osamostale i problemi sa kojima se na tom putu sreću?
Marija Ivanković Jurišić: Ovo pitanje je u Srbiji upravo pokrenuto od strane Udruženja poslovnih žena Srbije, još pre 20ak godina. Nije lako biti pionir u nečemu, i graditi priču o ženskom preduzetništvu od nule, u jednom ipak patrijarhalnom društvu kakva je i Srbija. Zato posebno skidam kapu Sanji i koleginicama iz UPŽS. Od tada pa do danas mnogo se toga promenilo na ovom polju, sada je to već može se reći postalo i nacionalno pitanje, jer sarađujemo sa Skupštinom, sa institucijama. O uspešnim preduzetnicama iz Srbije se čuje u čitavom regionu, pa i Evropi. Dajemo primer dobre prakse i ovo pitanje je bitna tema i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Osnivaju se udruženja, otpočinju saradnje. Mislim da su problemi sa kojima se žene u biznisu susreću vrlo slični i u zemljama u okruženju, a to su najpre neposedovanje imovine koju bi založile i uložile u posao, nepoverenje banaka i nepovoljne kreditne linije…


Wannabe Magazine: Vaša priča je vrlo inspirativna – kroz rad svoje radionice spajate umetnost, negovanje starih zanata i ekološki pristup koji se ogleda u izboru materijala. Šta su to fair trade principi, šta je zeleni modni pokret i program spore mode?
Marija Ivanković Jurišić: To su upravo teme na koje sam u ime Marija Handmade-a nedavno govorila u Italiji na Torino Fashion Match susretima. Obzirom da su navedeni principi nešto na čemu ja insistiram od prvog dana svog poslovanja, nešto što ja lično živim, a samim tim smatram i najbitnijim u odnosu prema svojim klijentima i zaposlenima, ali i okruženju u kome živim i radim, jednom rečju OSNOVNI POSTULATI u poslovanju Marija Handmade, rado odgovaram na ova pitanja.
Fair trade principi u proizvodnji ustvari podrazumevaju upošljavanje socijalno osetljivih grupa, transparentnost i odgovornost u poslovanju, pravičnu trgovinu robom i uslugama, jačanje kapaciteta, dobre uslove za rad, poslovanje bez diskriminacije polova, diskriminacije dece i prinudnog rada, slobodna odlučivanja o udruživanju, promocija fer poslovanja, očuvanje životne sredine u poslovanju, pravična isplata, tj. poslovati prema ekološkim i ekonomskim principima.
Zeleni modni pokret se u stvari odnosi na održivu, ekološku modu, to je moda budućnosti jer modna osvešćenost danas podrazumeva i zagledanost u budućnost naše planete, koja svoje zagađenje u mnogome duguje i modnoj industriji. Svakako, društveno odgovorne modne odluke danas podrazumevaju i ređe kupovine, i kad se dese, da to budu isključivo kupovine kvalitetnih komada brendova koji se bave zelenom modom na pošten način.
Program spore mode podrazumeva upravo revolt i akciju protiv brzih modnih kretanja, kako bi produžio vek trajanja odeće.


Wannabe Magazine: Ko prepoznaje vrednosti ručno rađenih odevnih i upotrebnih predmeta? Kome je namenjen brend Marija Handmade?
Marija Ivanković Jurišić: Prepoznaju modno osvešćene žene, koje cene kvalitet a ne kvantitet. Koje imaju svoj izgrađen stil, i koje svojim odevanjem izražavaju svoju ličnost, pored spoljašnje ističu i svoju unutrašnju lepotu koja je jedinstvena, zato biraju da nose unikate, svesne da su to i one same.


Wannabe Magazine: Šta možete da poručite ženama koje se dvoume i nisu sigurne kako da krenu u avanturu samozapošljavanja?
Marija Ivanković Jurišić: Moja poruka njima je da ne treba da čekaju da se desi čudo, već da čuda stvaraju same. Da se zagledaju u sebe, da shvate u čemu su najbolje, da odrede svoj cilj, i budu hrabre da ga ostvare.
Wannabe Magazine: Ko je vaša najveća podrška i pomoć?
Marija Ivanković Jurišić: Ključna podrška i pomoć je stigla od moje majke na samom početku, sa kojom sam i otpočela svoj mali biznis. Podrška UPŽ Srbije takođe, od samog početka. Danas je to (pored navedenih koje i dalje traju) i podrška mog supruga, i žena koje zapošljavam, ali i velikog broja mojih kupaca i saradnika po celom svetu, čiji se broj povećava iz dana u dan, jer da njih nema, ni ja ne bih bila tu gde jesam.

Izvor: Wannabe Magazine

Fotografije: Alek Živković
Autor: Aleksina Đorđević