office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Na čelu žena zmajeva

Preduzetnice su u Srbiji hrabre i uporne, a predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije otkriva kako lepši pol rukovodi i spaja privatni i poslovni život

Radni dan započinje šoljom čaja s mlekom, večeri protiču u rekreiranju sa ćerkama, a između toga Sanja Popović Pantić mora da završi sve poslovne obaveze kao istraživačica u Centru za istraživanje razvoja nauke i tehnologije instituta „Mihajlo Pupin” i predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Zato je na početku razgovora za „Magazin” za našu sagovornicu neizbežno pitanje koliko žene u Srbiji mogu da usklade profesionalnu karijeru i obaveze u porodici?

– Pronašla sam sinergiju između dva posla. Angažovanje u udruženju, sa preduzetnicama, bila mi je inspiraciju za doktorat, odnosno naučni rad. Praksu sam pretočila u teoriju, a s druge stane, istraživački rad mi je potpora za rad sa preduzećima, posebno kad je reč o njihovom potencijalu i konkurentnosti čime se u Centru bavimo, radeći razne evropske projekte u oblasti inovacija i preduzetništva – kaže Sanja Popović Pantić.

Kratka poslovna putovanja

Sanja Popović Pantić je na čelu Udruženja poslovnih žena već dve decenije, od samog osnivanja, i to na osnovu glasova članica. Da li joj to imponuje ako je poznato da u našoj zemlji šefovi često nisu omiljeni likovi, a selektora imamo koliko i stanovnika?

-To jeste veliko priznanje jer je to pozicija na koju vas članstvo bira. Žene brzo uoče da li je neko iskren u onome što radi i kako se ponaša. Naše članice su profesionalci, osobe koje vode preduzeća i izdržavaju brojne porodice. Kad od njih dobijete podršku i kada vam veruju onda je to veliki kompliment. Ujedno – velika odgovornost.

Na čelu UPŽ-a pune dve decenije

Udruženje je počelo sa radom neposredno pred bombardovanje 1999. godine. Kako kaže naša sagovornica istorija udruženja može da svedoči o svim našim prilikama i neprilikama.

– Počele smo kao u ilegali pod krovom Evropskog pokreta, u trenutku kada izražavanje evropske orijentacije nije bilo poželjno. Nakon bombardovanja, firme su se gasile pa je bilo teško naći prave preduzetnice. Bilo nas je malo. Vremenom, počeli su da pristižu različiti programi, mi smo učile da pišemo projekte i dobijamo sredstva za razvoj naših kapaciteta.

Da li je danas lakše ženama da počnu biznis u Srbiji?

-Danas su hrabrije, imaju više informacija i izvesnije okruženje. Od 2009. godine postoje različiti programi finansijske i druge podrške, bilo kroz institucije, bespovratna sredstva, kroz udruženja, bilo preko banaka koje su u više navrata imale programe za žene preduzetnice. I dalje nedostaje mikrofinansiranje, veoma važno za razvoj mikro i malih preduzeća.

Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje već 11 godina nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja”, a u najintimnijem izboru Sanja Popović Pantić bi ovo priznanje dodelila – svojoj baki.

– Ona je žena zmaj. Neko ko je sublimirao nežnost i neverovatnu snagu da prebrodi najveće nedaće kao što su gubitak muža i deteta i da sa svojom mlađom ćerkom – mojom majkom započne novi život u velikom gradu. Njena mudrost, saveti i podrška pratili su mene i moju sestru do njenog poslednjeg dana. Tajne nasleđene od bake prenosi u amanet svojim ćerkama, Anji Anđeli (17) i Lari (15).

Iako često putuje zbog poslovnih obaveza, mama Sanja, nije odsutna duže od nekoliko dana.

– Ne razdvajamo se više od tri dana. To je, ujedno, idealno vreme da se završi svaki posao i bude van kuće da porodica ne trpi. Mada, ima situacija da se tada desi neka „uzbuna”. Nepremostiva školska zavrzlama rešava se savetom i podrškom – makar u po noći, makar preko „vajbera“.

I baš kao što u sintagmi da iza uspešnog muškarca stoji uspešna žena, u slučaju Sanje, pitamo koliko je njen suprug zaslužan za njen uspeh.

– On je čovek od koga sam mnogo naučila i još uvek učim. Naročito u oblasti realizacije evropskih projekata. Mnogo je pomogao ne samo meni već i udruženju svojom stručnošću i savetima jer takođe veruje u ideju udruživanja.

Kada završe profesionalne obaveze, oboje uživaju provodeći vreme u prirodi ili vožnji bicikla. Sanjin suprug je promoter koncepta aktivne mobilnosti i na posao odlazi upravo dvotočkašem.

Sanja je završila Ekonomski fakultet na kome je magistrirala i doktorirala, a dodaje da bi svet finansija ponovo bio njen izbor.

– Sada je novim generacijama dostupno da studiraju u inostranstvu, završavaju master studije. U moje vreme to nije bilo tako. Na primer, 1996. godine bila sam primljena na postdiplomske studije na londonsku školu ekonomije ali zbog sankcija nisam otišla.

Nova znanja

Ono što je njena generacija iskusila po završetku studija – devedesete godine i rad u privredi sa najvećom inflacijom u ekonomskoj istoriji, posmatra kao neprocenjivo iskustvo. To je nešto o čemu su drugi samo iz knjiga mogli da nauče. Ko je to preživeo -preživeće sve, sa prizvukom gorke šale, ocenjuje okolnosti svog poslovnog početka.

Za mlade ima savet da koriste sve mogućnosti da putuju, obrazuju se, kako u Srbiji tako u inostranstvu ali i da potencijale nakon toga najbolje mogu da realizuju u svojoj zemlji.

 

Izvor: Politika Magazin

Autor: Andrijana Cvetićanin

ZA HOR PONESTALO VREMENA

Kao đak, naša sagovornica, išla je na hor i glumu. Prošle godine u udruženju su aktiviran hor i probe  trajale nekoliko meseci. Međutim, brojne obaveze žena preduzetnica stopirale su ovu sekciju, ali postoji nada da će se ubrzo ponovo okupiti.