office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Zorana Mihajlović: Žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne

Preduzetnicama je potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija kako bi se uključile u lanac dobavljača velikim kompanijama, kazala je danas predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Od ukupnog broja preduzetničkih firmi u Srbiji u 31 odsto njih vlasnice su žene i zapošljavaju preko 200.000 ljudi, dakle 200.000 porodica živi od rada dama koje vode svoje preduzetničke radnje“, rekla je Mihajlović na konferenciji „Ravnopravno u lancu vrednosti“.

Ona je ocenila da je cilj konferencije da se ženama pomogne da budu ekonomski samostalne i budu deo lanca dobavljača velikih proizvodnih sistema.

„To nije jednostavan i lak posao. Postoji sa jedne strane društvena odgovornost, ali sa druge strane moramo da nadjemo i zakonske načine kako ćemo to uraditi… Želimo da nadjemo način kako ćemo kroz odredjene institucije i zakone rešiti pitanje uključivanje preduzetnica u lanac nabavki“, kazala je Mihajlović.

Dodala je i da su „žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne“, da je potrebno uskladiti roditeljstvo sa poslom, zbog čega će njeno ministarstvo u narednih mesec i po dana kreirati prostoriju za čuvanje dece zaposlenih u ministarstvu.

Konferenciju „Ravnopravno u lancu vrednosti“ organizovali su Vlada Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Američka privredna komora (AmCham) u Srbiji i Savet stranih investitora (FIC).

Izvor: Beta