office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

U ministarstvu saobraćaja se otvara OBDANIŠTE za decu zaposlenih!

U Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture uskoro će biti otvoreno obdanište za decu zaposlenih u tom ministarstvu, najavila je danas ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je napomenula da će u narednih mesec dana u zgradi ministarstva biti obezbeđen prostor za obdanište u kojem će zaposleni moći će da ostave decu tokom radnog vremena.

Želimo da pomognemo majkama da usklade roditeljstvo sa poslom

– Želimo da pomognemo majkama koje su zaposlene da usklade roditeljstvo sa poslom. Postoje stvari koje kao društvo moramo da učinimo svi zajedno – rekla je Mihajlović koja je prisustvovala konferenciji „Ravnopravno u lancu vrednosti“ posvećenoj osnaživanju ženskog preduzetništva.

Ona je navela da su žene vlasnice skoro trećine preduzetničkih firmi u Srbiji i da više od od 200.000 porodica živi od ženskog preduzetništva. Mihajlović je naglasila da je zadatak društva da pomogne ženama da postanu ekonomski samostalne i da uđu u lanac nabavke velikih kompanija.

– To nije jednostavno i lako, ali moramo naći zakonske načine da to sprovedemo. Zato podržavamo inicijativu Udruženja poslovnih žena da kroz institucije i zakonske okvire rešimo pitanje uključivanja preduzetnica u lanac nabavke.

Predsednica Upravnog odbora Američke privredne komore Jelena Pavlović rekla je da će ta organizacija pomoći preduzetnicama koje osnivaju i vode mala i srednja preduzeća da se uključe na tržište i dobiju ravnopravan pristup obrazovanju i informacijama kako da razumeju potrebe tržišta i da sa svojim proizvodima i uslugama budu konkurentne.

Žene imaju potencijal da obavljaju važne poslove

Pavlović je istakla da APK veruje u osnaživanje ženskog preduzetništva i izrazila zadovoljstvo što inicijativu podržava potpredsednica vlade.

– Verujemo da su važni primeri koji pokazuju da žene u Srbiji imaju potencijal da obavljaju odgovorne poslove i da postižu vrhunske rezultate kako u javnim poslovima tako i u privatnom biznisu – rekla je Pavlović i dodala da je veliki broj žena na rukovodećim pozicijama u 300 kompanija koje su članice APK i da ih je svake godine sve više.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je cilj da se srednja i mikro preduzeća povežu sa velikim korporacijama, omogući im ulazak u lanac dobavljača i otvaranje tržišta.

– To nije moguće kroz regulativne procedure budući da mala preduzeća nemaju taj kapacitet, već treba da budu deo društveno odgovornoh poslovanja velikih kompanija. Nadamo se sa ćemo uz pomoć Koordinacionog tela i drugih udruženja napraviti značajniji pomak – navela je Popović Pantić.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Marinko Ukropina kaže da će ta organizacija pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća akcijama koje, kaže, u lancu snadbevanja podrazumevaju podizanje nivoa tehnologija i standarda.

– Kao velike kompanije svesni smo da smo generatori razvoja, ali znamo da bez žena ne možemo ništa da uradimo. Želimo da broj zaposlenih žena u menadžmentu blizu 40-50 odsto i tu smo da pomognemo na svaki način – poručio je Ukropina.

Konferenciji “Ravnopravno u lancu vrednosti“u Starom dvoru prisustvovao je i ambasador Holandije Henrik van den Dol, a učesnici su pre početka skupa obišli izložbu proizvoda preduzetnica iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Izvor: Republika

Foto: M.Mirčetić