office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Mihajlović: Ministarstvo dobija vrtić u narednih mesec dana

U Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture uskoro će biti otvoreno obdanište za decu zaposlenih u tom ministarstvu, najavila je ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je napomenula da će u narednih mesec dana u zgradi ministarstva biti obezbeđen prostor za obdanište u kojem će zaposleni moći će da ostave decu tokom radnog vremena.

„Želimo da pomognemo majkama koje su zaposlene da usklade roditeljstvo sa poslom. Postoje stvari koje kao društvo moramo da učinimo svi zajedno“, rekla je Mihajlovićeva koja prisustvovala konferenciji „Ravnopravno u lancu vrednosti“ posvećenoj osnaživanju ženskog preduzetništva.

Ona je navela da su žene vlasnice skoro trećine preduzetničkih firmi u Srbiji i da više od od 200.000 porodica živi od ženskog preduzetništva. Mihajlovićeva je naglasila da je zadatak društva da pomogne ženama da postanu ekonomski samostalne i da uđu u lanac nabavke velikih kompanija.

„To nije jednostavno i lako, ali moramo naći zakonske načine da to sprovedemo. Zato podržavamo inicijativu Udruženja poslovnih žena da kroz institucije i zakonske okvire rešimo pitanje uključivanja preduzetnica u lanac nabavke“, rekla je ona.

Predsednica Upravnog odbora Američke privredne komore Jelena Pavlović rekla je da će ta organizacija pomoći preduzetnicama koje osnivaju i vode mala i srednja preduzeća da se uključe na tržište i dobiju ravnopravan pristup obrazovanju i informacijama kako da razumeju potrebe tržišta i da sa svojim proizvodima i uslugama budu konkurentne. Pavlovićeva je istakla da APK veruje u osnaživanje ženskog preduzetništva i izrazila zadovoljstvo što inicijativu podržava potpredsednica vlade.

“Verujemo da su važni primeri koji pokazuju da žene u Srbiji imaju potencijal da obavljaju odgovorne poslove i da postižu vrhunske rezultate kako u javnim poslovima tako i u privatnom biznisu“, rekla je Pavlovićeva i dodala da je veliki broj žena na rukovodećim pozicijama u 300 kompanija koje su članice AP i da ih je svake godine sve više.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je cilj da se srednja i mikro preduzeća povežu sa velikim korporacijama, omogući im ulazak u lanac dobavljača i otvaranje tržišta. “To nije moguće kroz regulativne procedure budući da mala preduzeća nemaju taj kapacitet, već treba da budu deo društveno odgovornoh poslovanja velikih kompanija. Nadamo se sa ćemo uz pomoć Koordinacionog tela i drugih udruženja napraviti značajniji pomak“, navela je Popović Pantić.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Marinko Ukropina kaže da će ta organizacija pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća akcijama koje, kaže, u lancu snadbevanja podrazumevaju podizanje nivoa tehnologija i standarda.

“Kao velike kompanije svesni smo da smo generatori razvoja ali znamo da bez žena ne možemo ništa da uradimo. Želimo da broj zaposlenih žena u menadžmentu blizu 40-50 odsto i tu  smo da pomognemo na svaki način“, poručio je Ukropina.

Konferenciji „Ravnopravno u lancu vrednosti“ u Starom dvoru prisustvovao je i ambasador Holandije Henrik van den Dol, a učesnici su pre početka skupa obišli izložbu proizvoda preduzetnica iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Izvor: RTS 

Foto: Tanjug/ Rade Prelić