office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Konferencija „Ravnopravno u lancu vrednosti“

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je konferencija „Ravnopravno u lancu vrednosti“, kojom je započeta realizacija zajedničkog projekta Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Udruženja poslovnih žena Srbije (UPŽ), uz podršku Američke privredne komore (AmCham) i Saveta stranih investitora (FiC).

              

Konferenciju je otvorila prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade RS i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

            

Poseban značaj za ovaj projekat je podrška Kraljevine Holandije i obraćanje ambasadora, Nj.E. Henrika van den Dola. Sve buduće aktivnosti na ovom projektu će ambasada i finansijski podržati.

             

Skupu se u ime organizatora obratila predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić, a u ime partnerskih organizacija AmCham-a- Jelena Pavlović, predsednica UO i FIC-a- Marinko Ukropina, potpredsednik.

          

U okviru konferencije održan je panel „Iskustva u pozitivnoj diskriminaciji – strategije za unapređenje ekonomskog položaja žena unutar kompanija i u lokalnoj zajednici“. Predstavnici kompanija koje već sprovode određene rodne senzitivne strategije i osnažuju žene kako u svojim kompanijama, tako i u lokalnoj zajednici, predstavile su svoja dosadašnja iskustva. O principima osnaživanja žena govorila je Jelena Sekulić, projektna koordinatorka Agencije Ujedinjenih nacija za žene (UN Women), dok je predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić govorila o potrebi saradnje i povezivanju korporativnog sektora sa sektorom malih preduzeća, posebno ženskim biznisima, koji su trenutno veoma udaljeni, iako je u obostranom interesu da budu deo jednog privrednog eko-sistema. Konkretno povezivanje je nastavljeno nakon panela, na B2B sastancima, a svi učesnici su imali prilike da se direktno upoznaju sa proizvodima i uslugama preduzetnica, članica Udruženja poslovnih žena Srbije, na izložbi i prezentacijama koje su upriličene u okviru konferencije.

          

Cilj projekta „Ravnopravno u lancu vrednosti“ je da se motivišu velike kompanije da uključuju preduzetnice i ženske firme u lanac vrednosti ne zato što je to „društveno poželjno“ već zato što u tom eko sistemu svi uključeni akteri ostvaraju konkretne benefite dajući direktan doprinos održivoj ekonomiji. Svetska banka je u svom nedavno objavljenom izveštaju predstavila podatak da se ukupni društveni bruto proizvod povećava za celih 20% ukoliko su oba pola jednako zastupljena u privredi. Principi održive ekonomije uvažavaju aktuelnu regulativu i u oblasti nabavki – to su procedure koje korporacije ne mogu i ne treba da zaobiđu. Zbog toga se integrisanje malih preduzeća, često nedovoljnih kapaciteta za uključivanje u lance vrednosti velikih kompanija, posmatra izvan standardnih procedura nabavki kao deo koncepta Responsible Business Conduct, koji je State Departmant nedavno promovisao, a koji se prevodi kao odgovorno poslovanje.

            

Responsible Business Conduct je nasledio u kompanijama dobro poznati koncept društveno odgovornog poslovanja, a čija je suština u odgovornom vođenju posla koje doprinosi ne samo rastu same kompanije, već i svih aktera u nacionalnom privrednom eko – sistemu.

               

– Za kompanije koje budu pružile najbolje primere za uključivanje u lance vrednosti, ustanovili smo specijalno priznanje pod nazivom „Rodno najsenzitivnija kompanija“, a u okviru najveće manifestacije za promociju ženskog preduzetništva u Srbiji „Cvet uspeha za ženu zmaja“. Priznanje će prvi put biti dodeljeno na svečanosti u oktobru sa tendencijom da se dodeljuje i svake sledeće godine – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

– Uključivanje malih ženskih preduzeća u lanac nabavki velikih kompanija nije samo pitanje društvene odgovornosti, već i ekonomski interes zemlje i zahteva stvaranje zakonskih uslova kako bi se položaj žena preduzetnica na tržištu popravio. Danas ih u Srbiji ima 31% od ukupnog broja preduzetnika i zapošljavaju oko 200 hiljada ljudi. S druge strane, znamo da su žene slobodne samo kada su ekonomski samostalne, zato je važno da pomirimo roditeljstvo i posao i ovom prilikom želim da najavim da će Ministarstvo koje vodim najkasnije do 1. septembra urediti prostor za čuvanje dece zaposlenih u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na taj način dajemo primer i drugima da učine isto i doprinesu usklađivanju ova dva važna životna segmenta – poručila je prof. dr Zorana Mihailović, potpredsednica Vlade RS i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosti, otvarajući konferenciju.

Učesnici konferencije su pored preduzetnica i kompanija članica FIC-a i AMCham-a, bili i predstavnici javnog sektora, međunarodnih organizacija i donatora i predstavnici NVO-a.