office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Vaspitavaju ih da budu lekarke, balerine, učiteljice. . .

Dan devojčica koji danas obeležava Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku vlade i premijerke proteći će uz posete firmama koje se bave muškim zanimanjima.

Najveći broj devojčica u našoj zemlji zovu se Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva govore da u Srbiji živi 497.970 devojčica – čak 29.338 manje nego dečaka uzrasta do 14 godina, a očekivano trajanje života devojčica rođenih u ovoj deceniji je 78 godina. Procene demografa govore da će najveći broj njih u brak stupiti oko 29. godine života, prvo dete dobiti godinu dana kasnije, a čovečanstvu ostaviti 1,7 dece.

Fakultet će završiti jedna od četiri devojčice i jedan od tri dečaka koji su rođeni u ovoj deceniji, a tokom života promeniće čak 17 poslova. Povodom 26. aprila, Međunarodnog dana devojčica, stručnjaci ističu da pripadnice nežnijeg pola i dalje vaspitavaju u skladu sa rodnim stereotipima, zbog čega one većinski upisuju gimnazije i školuju se za takozvana pomažuća zanimanja. Zbog toga ne čudi podatak da čak 70 odsto zaposlenih u zdravstvu, prosveti, administraciji i socijalnom sektoru čine žene.

Istraživanje Ministarstva prosvete, Ministarstva omladine i sporta i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ pokazalo je da je u srednjoškolskom obrazovanju udeo devojčica izrazito veći u oblasti ekonomije, administracije, ličnih usluga, tekstila i kožarstva, hemije i obrade hrane, trgovine i turizma, kao i jezičkih smerova gimnazija, dok dečaka ima mnogo više u obrazovnim profilima tehničkog, mašinskog i prirodno-matematičkog usmerenja.

U udžbenicima za osnovnu školu žene su uglavnom prikazane u stereotipnim ulogama vaspitačice, učiteljice i medicinske sestre, dok su poljoprivrednici i predstavnici drugih profesija po pravilu muškarci. Analiza nastavnih sadržaja i udžbenika koju je obavila radna grupa poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazala je da i dalje postoji nesrazmera između muških i ženskih likova. Tako se, primera radi, u udžbeniku za prirodu i društvo za treći razred ženski likovi pojavljuju u 48, a muški u 80 slučajeva.

U želji da osnaže i motivišu devojčice da se bave profesijama koje su tradicionalno rezervisane za muškarce, eksperti Ujedinjenih nacija predložili su da poslednjeg četvrtka u aprilu stručnjaci koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama otvore vrata svojih firmi i devojčice upoznaju sa zanimanjima kojima se uglavnom bave muškarci. Za proteklih sedam godina, koliko Udruženje poslovnih žena Srbije obeležava Dan devojčica, kroz ovaj projekat prošlo je nekoliko hiljada učenica, a praksa govori da su devojčicama veoma inspirativni susreti sa ženama preduzetnicama. Ove godine Dan devojčica biće realizovan uz podršku Vlade Republike Srbije i premijerke Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta.

Izvor: Politika