office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Obeležen Telenor Dan devojčica

Pobednice takmičenja „Uhvati ideju u digitalnom svetu”, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, uz podršku Telenor fondacije, proglašene su 26. aprila

 

Takmičenje je održano povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojčica u informaciono – komunikacionim tehnologijama, da se devojčice osnaže prilikom odabira profesija. Telenor Dan devojčica je realizovan uz podršku Vlade Srbije i predsednice Vlade RS, Ane Brnabić, počasne pokroviteljka projekta.

„Srbiji i IKT indutriji potreban su talenti! Iako vidimo da stvari idu na bolje, postoji potreba za većim brojem devojaka u ovoj industriji. U Telenoru, 56 odsto zaposlenih su žene, dok je 47 odsto njih na rukovodećim pozicijama i vidimo prednosti toga što nam talenat dolazi sa obe strane. Kako bismo privukli još devojčica, dužnost nam je da ih podržimo u najranijem dobu“, izjavila je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija.

Finalistkinje takmičenja, razgovarale sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama u Telenoru i vežbale kako da što uspešnije prezentuju ideje. Pobednice je Telenor fondacija nagradila pametnim telefonima. Prvu nagradu dobile su učenice Osnovne škole Uroš Predić“ iz Orlovata. To su Dunja Gavrilov, Zorica Stanić i Miroslava Stanković, a nagradu im je uručila Ana Brnabić.

„Napori nas koji smo realnog sektora da ovakvim aktivnostima pomognemo efikansije integrisanje mladih u svet rada su veoma važni, ali bez sistemskog pristupa i dalje ćemo imati veliki jaz između potreba tržišta i onoga što mladi nauče u školama. Raduje me kad vidim koliko potencijala nose u sebi devojčice koje, uz podršku mentora u školama, šalju digitalne radove na konkurs „Uhvati ideju“, koji organizujemo u u okviru Dana devojčica. Pitanja koja devojčice završnih razreda osnove škole i srednjoškolke postavljaju u firmama koje toga dana posećuju, pokazuju koliko su mladi zainteresovani i motivisani kada im se ponude pravi sadržaji, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week i Šnajder elektrik.

Izvor: Nirapress