office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Telenor Dan devojčica 2018

Mart 2018. – Maj 2018.

Dan devojčica u IKT- u ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od million devojčica. Dan devojčica u IKT-u ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima.

Udruženje poslovnih žena Srbije prvi put je organizovalo Dan devojčica 28. aprila 2011. godine.

U proteklih 7 godina koliko UPŽ Srbije sprovodi Dan devojčica kroz projekat je prošlo više od 6500 devojčica, a rezultati pokazuju zainteresovanost devojčica da kroz ovakav vid realnih susreta sa preduzetnicama prepoznaju preduzetništvo kao moguće buduće mesto za zapošljavanje.

Ove godine Telenor Dan devojčicaće se odvijati i realizovati kroz tri različite aktivnosti.

Aktivnost 1: Takmičenje za osnovce: „Uhvati ideju“

U okviru takmičenja će timovi učenica završnih razreda osnovne škole biti pozvane da kroz korišćenje savremenih načina komunikacije predstave svoje preduzetničke ideje. Prilikom osmišljavanja i prezentovanja svojih ideja moći će da koriste formu video rada, a radovi koji uđu u finale takmičenja biće prezentovani na Instagram i You Tube kanalima UPŽ Srbije. Nakon evaluacije radova, stručna komisija će doneti odluku o pobednicima, a nagrade će biti dodeljene u okviru Trening radionice za finalistkinje.

Aktivnost 2: Glavni događaj- posete kompanijama

Glavni događaj planiran je za četvrtak,26. 04. 2018. godinekada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća u svim gradovima u Srbiji gde će biti održan „Dan devojčica“ i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblasti u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, poput inženjerstva, mašinstva i IT sektora. Takođe, UPŽ Srbije namerava da nastavi sa praksom promovisanja preduzetništva među mladim osobama i u drugim sektorima, te poziva i druge kompanije da otvore svoja vrata devojčicama i tako doprinesu podsticanju njihovog većeg učešća u preduzetništvu, u kojem još uvek postoji rodni jaz.

Aktivnost 3: Trening radionica za finalistkinje „Uhvati ideju u digitalnom svetu“

Trening radionica za finalistkinje će se održati u četvrtak, 26.04.2018. godine i imaće za temu preduzetništvo kod mladih, kada će predstavnice timova najboljih radova koji su ušli u finale nakon radionice imatii petominutne prezentacije svojih radova nakon čega će bit doneta odluka o pobednicima nakon glasanja stručne komisije.

Počasni institucionalni pokrovitelj projekta: