office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Radionice povodom takmičenja „Uhvati ideju u digitalnom svetu“

Danas je u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu održana radionica „Uhvati ideju u digitalnom svetu“ za devojčice završnih razreda osnovnih škola. Radionica predstavlja pripremu za istoimeno takmičenje, koje organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije, a kojim se, treću godinu za redom, obeležava međunarodni Dan devojčica u IKT-u.

Devojčice su imale priliku da steknu veštine izrade video radova, preduzetničkog razmišljanja i prezentovanja, koje će im biti korisne kako za učešće na takmičenju „Uhvati ideju u digitalnom svetu”, tako i tokom daljeg školovanja, i u mnogim životnim prilikama. Radionice se, osim u Beogradu realizuju i u Novom Sadu i Nišu.

Takmičenje se organizuje sa ciljem da podstakne preduzetničko razmišljanje kod devojčica, a više informacija o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu, devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije: www.poslovnezene.org.rs

Zadatak je da devojčice predstave svoje preduzetničke ideje odgovarajući na temu takmičenja – kako rešavaju neki od svakodnevnih izazova koristeći digitalne tehnologije. Devojčice su pozvane da budu inovativne i kreativne u osmišljavanju što interesantnijih radova u formi videa na zadatu temu u trajanju do 59 sekundi. Neophodno je da se na konkurs sa radovima jave timovi od po tri članice čime se podstiče timski rad. Tri najbolja rada biće nagrađena vrednim nagradama, a pobednički timovi će biti proglašeni nakon radionice koja će se za finaliste takmičenja održati 26. aprila.

Ove godine „Telenor Dan devojčica“ se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, Telenor fondacija i kompanija Schneider Electric.

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Kako je ova decenija proglašena decenijom preduzetništva od strane Ministarstva privrede RS, želimo da devojčice podstaknemo da stiču svoja prva iskustva u preduzetništvu, kako bi to razmotrile kao karijernu opciju, inače zanemarenu u sistemu formalnog obrazovanja.

Izvor: Telenor