office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Telenor Dan devojčica: pripremne radionice za učešće u takmičenju „Uhvati ideju u digitalnom svetu“

U okviru projekta „Telenor Dan devojčica“ održane su pripremne radionice za devojčice završnih razreda osnovnih škola, a u cilju što bolje pripreme za učešće u takmičenju „Uhvati ideju u digitalnom svetu“.

Devojčice su imale priliku da steknu veštine izrade video radova, preduzetničkog razmišljanja i prezentovanja, koje će im biti korisne kako za učešće na takmičenju, tako i tokom daljeg školovanja, a i u mnogim životnim prilikama.

Radionice se realizuju u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a povod za njihovo održavanje je obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, zbog kojeg Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije, treću godinu za redom organizuje takmičenje za devojčice 7. i 8. razreda osnovne škole pod nazivom „Uhvati ideju u digitalnom svetu“.

Sa devojčicama je radila Katarina Popović („PitchBitch Workshops“) koja im je otkrila kako da najbolje predstave svoje biznis ideje. Radionice su se sastojale iz praktičnog rada i dobrih primera iz prakse, a njihov cilj je da devojčice dobiju osnovne veštine prepoznavanja ideje, kao i veštine sažete i efektne prezentacije i predstavljanja ideje u video formatu.

Zadatak takmičenja je da devojčice predstave svoje preduzetničke ideje odgovarajući na temu takmičenja – kako rešavaju neki od svakodnevnih izazova koristeći digitalne tehnologije. Devojčice su pozvane da budu inovativne i kreativne u osmišljavanju što interesantnijih radova u formi videa na zadatu temu u trajanju do 59 sekundi. Neophodno je da se na konkurs sa radovima jave timovi od po tri članice čime se podstiče timski rad. Tri najbolja rada biće nagrađena vrednim nagradama, a pobednički timovi će biti proglašeni nakon radionice koja će se za finaliste takmičenja održati 26. 4. 2018. godine u kompaniji Telenor.

Ove godine Dan devojčica se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta. Dan devojčica su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i IKT kompanije Telenor i Schneider Electric.