Obrazovanje i ekonomska nezavisnost put za osnaživanje žena - Udruženje poslovnih žena Srbije
office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Obrazovanje i ekonomska nezavisnost put za osnaživanje žena

Radni sastanak članica UPŽ Srbije sa premijerkom, Anom Brnabić i poverenicom za ravnopravnost, Brankicom Janković održan je u kabinetu Poverenika za ravnopravnost i bio je posvećen razvoju ženskog preduzetništva. Nakon uvodnih reči premijerka je odgovarala na pitanja članica Odbora za javno zagovaranje UPŽ, kao i ostalih prisutnih članica Udruženja.

Na sastanku su premijerka i poverenica istakle da je razvoj ženskog preduzetništva izuzetno važan za našu zemlju, kao i  da je žensko preduzetništvo prepoznato kao važan faktor razvoja srpske privrede i ekonomije. Takođe, naglašeno da su ovakvi susreti dobri primeri saradnje Vlade i nezavisnih institucija i najbolji način da se pronađu načini kako Vlada može da pomogne razvoju preduzetništva.

Predsednica Vlade Republike Srbije ukazala je na značaj ženskog preduzetništva, ocenivši da ono nosi više izazova nego muško, jer se od žena, pored posla, očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake. Žene u preduzetništvu više nisu retkost, a ovaj sastanak je značajan i kao poruka za sve mlade žene koje žele da pokrenu svoj biznis.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, dr Sanja Popović Pantić istakla je da Udruženje okuplja više od 900 žena iz cele Srbije, da radi na osnaživanju devojčica i žena da uđu u preduzetništvo i da se bave onim zanimanjima gde su manje zastupljene, kao što su IT tehnologije.

„Sastanak je bio konstruktivan, ohrabruje nas pristup premijerke rešavanju iznetih problema sa kojima se preduzetnice suočavaju u svakodnevnom poslovanju. Posebno nam je drago što je premijerka prihvatila poziv da pruži institucionalnu podršku Danu devojčica koji će se ove godine održati 26. aprila.“, istakla je dr Popović Pantić.

„IT segment je mesto gde nedostaje više devojčica. To je oblast naše budućnosti i žene treba da dobiju više prostora, jer je obrazovanje i ekonomska nezavisnost najbolji način da osnažimo žene u Srbiji“, rekla je premijerka.