office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

STOLARKA PRAVI UMETNOST OD DRVETA: Preselila posao iz Italije u Srbiju

Posle školovanja i preduzetničkih početaka na Apeninskom poluostrvu, Gorjana Ponjević Balani otvorila radionicu za proizvodnju ekskluzivnog nameštaja u Perlezu

Gorjana Ponjević Balani, preduzetnica iz Perleza kod Zrenjanina, bavi se zanatom kojim se sve ređe bave i muškarci, ali je to ne sprečava da u svojoj stolarskoj radionici „Wood planet“ od drveta stvori sve što kupcu može da padne na pamet.

Ona je jedna od retkih osoba koja je posle završene više tehničke škole u Italiji i uspešnog rada u privatnoj stolarskoj radionici u gradu Froliju 2010. odlučila da preseli biznis u Srbiju i u iznajmljenom prostoru počne sve iz početka.

Obuka u Italiji

U Italiji sam pre 20 godina radila u jednoj fabrici za proizvodnju drvenih unutrašnjih stepenica, ali tu kao strankinja nisam mogla da napredujem. Pošto sam upoznala supruga, osnovala sam svoju radionicu i odlično mi je išlo. U jednom momentu u Italiji mala i srednja preduzeća nisu mogla da se razvijaju, građevina je vidno stala, pa sam odlučila da se vratim u Srbiju – priča Gorjana za Kurir.

Kaže da joj je posao krenuo tek od prošle godine, jer joj je trebalo dosta vremena da stekne poverenje kupaca.

Najveći problem je bio mentalitet našeg naroda i to što sam žena stolar. Prve četiri godine bilo je baš teško – dok se ne upozna tržište, dok se kupci ne uvere u kvalitet i da žena stolar može biti bolji majstor od bilo kog muškarca. Ostala sam i trudna, a suprug nije znao jezik. Niko nije znao za „Wood planet“ i razmišljala sam čak i da odustanem. Ali od marta 2017, uz podršku Udruženja poslovnih žena Vojvodine Sofija, desio se preokret i vrtoglav uspon. Krenule su porudžbine i sad sam presrećna i ponosna što je moja stolarska radionica jedina opstala i što sve radim po zakonu – ističe Gorjana.

Po želji kupca

Ova preduzetnica u svojoj radionici izrađuje ekskluzivni komadni nameštaj od punog drveta, drvenu galanteriju za opremanje enterijera, reparaciju fasadne stolarije i autentiku. Sve se radi po želji kupaca, od najkvalitetnijeg drveta. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina reparirala je vrata i prozore na mnogim objektima pod zaštitom države.

Širi proizvodnju
TRAŽI PET RADNIKA
Gorjana ističe da je mašine za proizvodnju preselila iz Italije, te da je za start u Srbiji od troškova imala zakup lokala za radionicu i repromaterijal, koji nabavlja iz zapadne Evrope.
Dosad sam radila sama sa suprugom Antoniom, a sada razmišljamo da zaposlimo još najmanje pet radnika. Želim da im prenesem svoje znanje i da ih obučim da rade po našim standardima kvaliteta, jer nas je kvalitet za kratko vreme doveo do prepoznatljivog biznisa – kaže Gorjana i dodaje da od punog drveta svih vrsta po narudžbi radi sve osim parketa i stolica, jer „stolice su priča za sebe – njihova izrada je umetnost“.

Izvor: Kurir

Autor: Slavica Tomčić