office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Osnaživanje žena Južne Srbije kroz klaster starih zanata

Završna konferencija projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, održana je prošle nedelje u Nišu.

„Glavni cilj projekta bio je usmeren ka stvaranju novih mogućnosti samozapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu. Vodilo se računa i o tome da se kroz proizvode, koji bi trebalo da nađu put ne samo do domaćeg, već i do inostranog tržišta, očuva kulturna tradicija“, izjavio je Dejan Vratonjić, savetnik za poslovni razvoj Udruženja poslovnih žena Srbije.

Kroz šestodnevne module, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), prošlo je 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga, a Deklaraciju o osnivanju klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije potpisalo je 36 žena. Kao rezultat projekta, koji je sufinansirala Razvojna agencija Srbije, nastala je izložba ženskih rukotvorina „Talenat je u našoj prirodi“, na kojoj je svoje proizvode predstavilo 11 žena.

Izvor: Danas