office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Izložba „Talenat je u našoj prirodi“

U Nišu je održana završna konferencija projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije.

Konferencija je propraćena izložbom ženskih rukotvorina „Talenat je u našoj prirodi“, na kojoj su se mogle videti tradicionalne tehnike tkanja, heklanja i filcovanja, prikazane na upotrebnim modnim predmetima, zatim dekupaž galanterija, oslikavanje na staklu, umetničke slike i još mnogo interesantnih radova.

Rezultate projekta je ispred UPŽ Srbije predstavio Dejan Vratonjić, CIM savetnik za poslovi razvoj, koji je istakao značaj ovakvih projekata za žene u ruralnim sredinama.

Tamara Ilić, menadžerka projekata iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, podsetila je prisutne na kontinuiranu podršku koju ova organizacija pruža Udruženju već dugi niz godina.

Marija Ivanković Jurišić („Marija Hand Made“), mentorka projekta, predstavila je kako su tekli mentorski sastanci i uputila prisutne u rad svake od učesnica. Marijin zadatak na projektu bio je da radi na razvoju inovativnih idejnih rešenja za nove proizvode.

Tijana Sekulić („AT Consulting“), konsultantkinja na projektu je učesnice uputila na to kako da svoje proizvode bolje pozicioniraju na tržištu putem društvenih mreža, prezentacije, a dala je i praktične savete kada je reč o fotografijama i vizuelnom predstavljanju proizvoda.

UPŽ Srbije je na samom početku projekta realizovalo šestodnevne module u Nišu, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Nakon modula, sa učesnicama je radila Marija Ivanković Jurišić- mentorka – ekspert iz oblasti dizajna i tekstila. Na modulima je učestvovalo 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina nišavskog, jablaničkog, pirotskog i pčinjskog okruga (Niš, Aleksinac, Svrljig, Jelašnice, Gadžin Han, Vlasotince, Leskovac, Vranje…).

Izložba „Talenat je u našoj prirodi“ je finale projekta sa prikazom konkretnih rezultata tj. idejnih rešenja baziranih na starim zanatima pretočenim u upotrebne vrednosti. Proizvodi učesnica projekta mogu se naći u prodaji u okviru e-kataloga UPŽ Srbije, na sajtu www.poslovnezene.org.rs. Takođe, 11 učesnica projekta od ukupno njih 40 nastavilo je svoj rad kroz mentorski program, a na izložbi je predstavljeno više od 100 ručno rađenih predmeta.

Projektne aktivnosti imale su za cilj da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma. Osim cilja da se doprinese unapređenju ekonomskog razvoja i uticanju na problem nezaposlenosti žena u nerazvijenim opštinama, projekat je bio usmeren ka stvaranju novih mogućnosti (samo) zapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu.

Radne aktivnosti realizovane u okviru projekta imale su za cilj da podstiču očuvanje kulturne tradicije, povećanje kvaliteta proizvodnje, mogućnost učestvovanja na domaćem tržištu.

Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije potpisalo je 36 žena – učesnica projekta tokom meseca septembra 2017. godine u Nišu.

Projekat je sufinansiran od strane Razvojne agencije Srbije.