office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Ekonomsko osnaživanje žena Južne Srbije

U Nišu je 12. decembra održana završna konferencija projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije. Povodom konferencije, u okviru projekta, organizovana je izložba ženskih rukotvorina „Talenat je u našoj prirodi“ na kojoj je svoje proizvode izložilo jedanaest žena koje su prošle kroz mentorski program. Projekat je sufinansirala Razvojna agencija Srbije (RAS).

Udruženje poslovnih žena Srbije u okviru projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“ realizovalo je tokom septembra i oktobra 2017. godine šestodnevne module u Nišu, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Na modulima je učestvovalo 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina nišavskog, jablaničkog, pirotskog i pčinjskog okruga (Niš, Aleksinac, Svrljig, Jelašnice, Gadžin Han, Vlasotince, Leskovac, Vranje…). Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije potpisalo je 36 žena – učesnica projekta tokom septembra 2017. godineu Nišu.

Sa učesnicama je radila i mentorka – ekspert iz oblasti dizajna i tekstila, čiji je zadatak bio da razvija inovativna idejna rešenja za nove proizvode. Proizvodi učesnica projekta mogu se naći u prodaji u okviru e-kataloga UPŽ Srbije, na sajtu www.poslovnezene.org.rs.

Projektne aktivnosti su imale za cilj da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma. Krajnji korisnici projekta su bile postojeće preduzetničke firme mlađih kategorija vlasnica MSPP, MSP pod upravom i u (su) vlasništvu žena kao i potencijalne preduzetnice.

Izvor: Magazin biznis