office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Dodeljene nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“

Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo je jedanaesti put zaredom nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ najboljim preduzetnicama u Srbiji. U glavnoj kategoriji „najevropskija ženska firma“ nagrade su dobile dve preduzetnice – Aleksandra Bogunović, suvlasnica kompanije „Bexing“ iz Beograda, i Milenca Srećković, suvlasnica preduzeća „SET“ iz Šapca.

Na svečanosti u pozorištu „Madlenianum“ titulu „žena zmaj“, ove godine ponelo je devet preduzetnica od 24 nominovane iz cele zemlje.

Komisija je odlučila da sedam kandidatkinja dobije specijalna priznanja za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja.

„Veliko je zadovoljstvo kada vidimo da su firme koje su nagrađene uspele, da su internacionalizovale svoje znanje i uprkos svim preprekama koje im ne idu na ruku, one opstaju i što je najveći kuriozitet one napreduju“, ističe Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Ona je istakla da je za 11 godina koliko se dodeljuje titula „žena zmaj“ promovisano 400 žena a 112 njih je ponelo ovo priznanje.

„Iz godine u godinu kandidatkinje za ovu nagradu su najbolji reprezenti uspešnog ženskog preduzetništva“, istakla je Popović Pantić.

Dobitnica nagrade u kategoriji „najevropskija ženska firma“ Aleksandra Bogunović kaže da pored toga što je žena u muškom poslu, jer se njena kompanija bavi proizvodnjom vatrogasnih kamiona, navikla na „borbu“ u muškom svetu poslovanja.

„Ja sam druga generacija u ovoj firmi i već 27 godina se naši kamioni nalaze na ulicama Srbije, Republike Srpske, Makedonije , Crne Gore čak i nekim afričkim gradovima“, ističe Bogunovićeva.

Cilj nagrade je, prema rečima organizatora, da se afirmišu uspešne preduzetnice kako bi se doprinos njihovih firmi učinio vidljivijim u ekonomskom razvoju Srbije.

Ministarstvo privrede i Evropska banka za obnovu i razvoj podržali su ovu manifestaciju.

„Pre svega, ministarstvo pruža podršku preduzetništvu generalno, ženskom preduzetništvu kroz programe i projekte koje sprovodi. U ovom trenutku otvoren je program za razvojna preduzeća koji realizujemo sa fondom za razvoj i pogotovo se radujemo da se firme zainteresuju za ovaj program“, napominje Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Žensko preduzetništvo, kao neiskorišćen resurs, prepoznato je kao jedan od prioriteta u Strategiji za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Rts.rs